oameni

Câte zile libere vor avea moldovenii în 2019

8279
(reînnoit 18:50 27.10.2018)
În anul 2019, bugetarii ar putea avea parte de o minivacanță fastuoasă de 9 zile. Vezi în ce perioadă.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a a expus acum mai bine de o lună spre consultări publice un proiect de hotărâre de Guvern ,,Cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2019”.

În vederea eficientizării procesului de elaborare a hotărârii respective, MSMPS a solicitat implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea în scris, până la 22 octombrie, a tuturor opiniilor și propunerilor.

Responsabilii de la minister au declarat pentru Sputnik Moldova că, în baza acestor propuneri va fi elaborat un proiect de hotărâre cu privire la zilele libere care ar putea fi acordate în preajma sărbătorilor naționale și internaționale, anul viitor. Documentul care va fi elaborat în baza propunerilor parvenite va fi propus spre avizare în cadrul ședinței de Guvern.

Cânte zile libere ar putea oferi Guvernul în anul 2019

Pe lângă concediile anuale, bugetarii din Republica Moldova au parte și de unele zile de vacanță legate de zilele de sărbători și zilele naționale. Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, bugetarii au zile libere de Crăciun, Anul Nou, Paște, Ziua internațională a Femeii, Ziua Muncii, Ziua Victoriei, Ziua internațională a copilului, Ziua Republicii, Ziua Limbii.

În 2019, Anul Nou – 1 ianuarie, care cade în zi de marți, Crăciun pe 7 ianuarie, luni și pe 8 ianuarie, marți, Ziua Internațională a Femeii – 8 martie, care cade într-o zi de vineri, Paște – 28 aprilie, duminică și 29 aprilie, luni, Paștele Blajinilor – 5 mai, duminică și 6 mai în zi de luni, Ziua Internațională a Muncii, 1 mai, cade în zi de miercuri, Ziua Victoriei și Ziua Europei, 9 mai, cade în zi de joi, 1 iunie — Ziua internațională a copiilor, cade în zi de sâmbătă, Ziua Republicii – 27 august, marți, Ziua limbii – 31 august, sâmbătă și Crăciunul pe stil nou – 25 decembrie, care cade miercuri.

vacanță
© Sputnik / Алексей Наумов

Din umărul total de zile de sărbătoare și zile naționale care vor fi marcate anul viitor, 9 cad în zi de lucru, astfel bugetarii vor mai avea în plus încă 9 zile de odihnă. Totuși, pe lângă aceste zile Guvernul ar mai putea acorda alte zile libere în cazul în care sărbătoarea cade în zi de marți sau joi.

Cele mai multe zile libere, care s-ar putea transforma într-o minivacanță, cad în luna mai: 1 mai – miercuri – Ziua Internațională a Muncii, 6 mai – luni – Paștele Blajinilor, urmat de 9 mai – joi – Ziua Victoriei și Ziua Europei. Astfel, în săptămâna 6 – 12 mai 2019, Guvernul ar putea bucura bugetarii cu o minivacanță de 9 zile, dacă e să luăm în calcul și zilele de sâmbătă și duminică care preced această săptămână.

8279
Tagurile:
Calendar, zile libere, vacanță
Tematic
Fotografii de epocă: Iată cum se odihneau moldovenii la Zatoka acum aproape 100 de ani
Odihna se anulează. Guvernul îi scoate sâmbăta aceasta pe toți la muncă
Câte zile de odihnă vor avea bugetarii în luna august: Ce a decis Guvernul

Câte vehicule sunt înmatriculate în Moldova

162
Potrivit celor mai recente date ale Agenției Servicii Publice, în Registrul de stat al transporturilor figurează peste un milion de vehicule. Vedeți în infograficul nostru cum sunt repartizate acestea în unitățile teritorial-administrative.
Câte mașini sunt înregistrate în Moldova
© Sputnik / Vadim Rusu

În țara noastră sunt înregistrate peste un milion de mașini, mai exact, 1 077 922 de vehicule. Datele statistice reflectă situația de la 1 februarie 2021.

Pe primul loc în Topul localităților cu cele mai multe mijloace de transport, deloc surprinzător, se situează municipiul Chișinău, cu un total de aproape 318 mii de mașini.

Capitala țării este urmată în top de municipiul Bălți, cu aproape 49 de mii de vehicule. Ceva mai puține automobile sunt înregistrate în UTA Găgăuzia - peste 47 de mii.

Printre raioanele țării, primele trei locuri sunt deținute de Orhei, Ialoveni și Cahul, aici fiind înregistrate câte aproximativ 33 de mii de mijloace de transport. Raioanele cu cele mai puține mașini sunt Basarabeasca și Dubăsari, câte aproximativ 8 mii de mașini.

Aproape 70 de mii dintre toate mijloacele de transport sun autoturisme, în jur de 20 de mii – camioane.

În Registru mai figurează peste 63 de mii de remorci, peste 52 de mii de tractoare, aproape 48 de mii de motociclete, 22 de mii de autobuze și aproape 14 mii de semiremorci.

Datele statistice ale Agenției Servicii Publice reflectă situația la data de 1 februarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Registru, mijloace de transport
Tematic
Ramura transportului rutier: Prognoze îngrijorătoare


Загрузка...
Răsărit

Temperaturile coboară: Ce maxime ne așteptă în weekend

185
(reînnoit 20:38 05.03.2021)
În acest weekend, vremea nu ne va bucura cu temperaturi ridicate. Sâmbătă, maximele termice vor ajunge până la șase grade Celsius. 

CHIȘINĂU 6 mart - Sputnik. După ce vineri ne-am bucurat de temperaturi de 16 grade Celsius, sâmbătă, 6 martie, meteorologii prognozează cer noros, vânt din nord - vest, de la slab la moderat, izolat cu intensificări. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată.

Termometrele vor indica +1..+4 grade Celsius în nord, +2..+5 grade în centru și +3..+6 grade în sud. În Capitală se așteaptă +3..+5°С.

Prognoza meteo pentru 06 - 12 martie 2021
Prognoza meteo pentru 06 - 12 martie 2021

În data de 7 martie nu sunt prognozate precipitații esențiale. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 6 martie 1962 a fost înregistrată temperatura de +20,2 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 6 martie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1969 - atunci au fost -15,1 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

185
Tagurile:
primăvara, prognoze meteo, meteo
Tematic
Răcire bruscă a vremii: Cu tocmai 10 grade mai puțin


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...