Maia Sandu

De ce Maia Sandu pune piedici în consolidarea relațiilor dintre Moldova și Turcia

277
Maia Sandu anunță că îl va întâlni la Chișinău pe Recep Tayyip Erdogan cu lozinca ”Stop dictatura”.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Liderii și membrii Mișcării de rezistență ”Acum”, formată din formațiunile politice PAS, condusă de Maia Sandu, PPDA – în frunte cu Andrei Năstase și membrii PLDM, se pregătesc să-l întâlnească, la Chișinău, cu proteste pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei efectuează astăzi și mâine o primă vizită oficială în țara noastră la invitația președintelui țării Igor Dodon. Șeful statului turc va fi însoțit în vizita sa în Republica Moldova de soția sa Emine Erdogan. În cele două zile cât se va afla în țara noastră, Recep Tayyip Erdogan se va întâlni la Chișinău cu conducerea țării, iar în ziua de joi va merge la Comrat. 

În cadrul vizitei oficiale a șefului statului turc în Moldova vor fi semnate mai multe documente oficiale dintre cele două țări. Guvernul Republicii Moldova anunță semnarea între statele noastre a mai multor documente bilaterale. 

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan și Igor Dodon vor semna Declarația comună de cooperare strategică între Republica Turcia și Republica Moldova. 

La Comrat, președintele Turciei va participa la inaugurarea oficială a Casei de Cultură din municipiu și a sediului Centrului medical de diagnostic din Comrat. 

În același timp opoziția extraparlamentară: PAS și PPDA, dar și o parte din opoziția parlamentară – PLDM anunță că îl vor întâmpina pe Erdogan la Chișinău cu lozinca ”Stop dictatura”. 

Relațiile dintre Moldova și Turcia

În Republica Moldova activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând, la finele anului trecut, 384 de milioane de lei. Anul trecut, Turcia s-a clasat pe locul 3 în topul de întreprinderi cu o pondere de 11% și locul 11 după investițiile în capitalul social cu ponderea de 3%.

Modova şi Turcia au relaţii mai vechi de cooperare, în special pe plan comercial. Moldova livrează în Turcia semințe de floarea soarelui, porumb, fructe proaspete sau uscate, alcool, dar și textile. Țara noastră importă din Turcia materiale tricotate, produse de igienă, medicamente, anvelope, accesorii, citrice, dar şi tomate. 

Oamenii legii vor acționa conform legii 

Protestatarii din fața Ambasadei Turciei la Chișinău nu vor fi evacuați atâta timp cât manifestația se va desfășura în limitele legii, a declarat dimineața în cadrul unei conferințe de presă șeful Direcției Generale Securitate Publică din cadrul IGP, Marin Maxian.

Potrivit acestuia, odată ce legea va fi încălcată, poliția va interveni.

”Protestatarii vor fi înlăturați din zona de siguranță în funcție de comportamentul și acțiunile lor. Poliția va acționa la fața locului. Atât timp cât nu vor periclita buna desfășurare a evenimentului, aceste persoane își vor manifesta dreptul. Odată ce va fi încălcată legislația, poliția va interveni”, a declarat Maxian. 

Oamenii legii au mai anunțat că pe timpul deplasării cortegiului oficial al președintelui Turciei prin Chișinău, anumite străzi, majoritatea din centrul Capitalei, vor fi închise.

277
Tagurile:
Erdogan la Chisinau, Turcia, protest, Maia Sandu, Moldova
Tematic
Ce va face Erdogan în Moldova: Programul complet al vizitei
Președintele turc, Recep Erdogan, este așteptat în Moldova: Iată ce întrevederi va avea


Загрузка...