Parlament

Deputații din Parlamentul de la Chișinău, ”afectați” de rujeola

123
(reînnoit 16:08 15.10.2018)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune să fie schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. Biroul permanent al Parlamentului a examinat informația despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă și măsurile întreprinse de autorități.

La începutul lunii octombrie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a solicitat miniștrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, și celui al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, să prezinte în Parlament o informație detaliată despre situația din țară cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă și măsurile care se întreprind. 

Candu a declarat că raportul celor doi miniștri va fi dat publicității la una din ședințele Parlamentului. 

”Solicităm o informație cu privire la rujeolă, ce se întâmplă cu copiii nevaccinați și alte aspecte legate de caz”, a declarat Candu.

Reprezentanții Ministerului Sănătății coboară gradul de alertă 

Potrivit informației prezentate în Parlament de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se propune a fi schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte.  Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură activitatea punctului focal, în regim 24/24 de ore, pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.

În nota informativă se precizează că, în perioada 1 ianuarie – 2 octombrie, au fost înregistrate 295 de cazuri confirmate de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe parcursul lunii august – 239 de cazuri. Cele mai afectate raioane sunt Ceadâr-Lunga – 156 de copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – 10 și Ocnița – 7 copii.

Peste 5000 de elevi nu au fost lăsați să meargă la școală din cauză că nu erau vaccinați

Potrivit datelor prezentate în Parlament de reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la începutul lunii curente nu au fost admiși în instituții 5314 elevi. Din ei, 1606 copii au fost vaccinați recent și nu sunt admiși la lecții pe un termen de 15 zile, iar alți 4982 sunt nevaccinați.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă populația să se protejeze de această boală prin vaccinare. Medicii epidemiologi au menționat că toate vaccinurile sosite în țară sunt inofensive, garantate, pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății, procurate prin intermediul UNICEF și întrunesc toate aspectele de calitate, eficiență și eficacitate.

Rujeola ”a făcut victime„ în Guvern  

Premierul Pavel Filip s-a arătat extrem de nemulțumit de felul cu au gestionat problema responsabilii din sănătate. Șeful Guvernului i-a acuzat pe aceștia că nu au acționat prompt pentru a evita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola la nivel de țară. 

”Am văzut mai multă iresponsabilitate, pentru că nu am văzut măsuri prompte din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a unor autorități publice locale. Nu am privit ca un scop în sine sancționarea sau pedepsirea cuiva este important ca problema să fie rezolvată”, a declarat Filip la sfârșitul lunii august. 

Fără multe comentarii și vociferarea motivelor, în luna septembrie, a fost demis din funcție ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Săptămâna trecură, Elena Palanciuc a demisionat din funcția de director al ANSP. Și Palanciuc a plecat tacit din funcție, fără a face publice motivele pentru care a decis să părăsească fotoliul directorului ANSP. 

Ce este rujeola și cât de periculoasă este această maladie 

Rujeola este o maladia foarte contagioasă. Boala afectează copiii nevaccinați, o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact, nu are tratament specific și lasă sechele mari. Anual, pe glob, sunt înregistrate 90 de mii de cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală. 

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.


123
Tagurile:
rujeola, audieri, Parlament
Tematic
Atenție! Rujeola este extrem de periculoasă, mai ales în cazul femeilor însărcinate
În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola
Punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Noi condiții de călătorie în Ucraina pentru moldoveni detalii

59
(reînnoit 16:19 31.10.2020)
Din 31 octombrie, Ucraina a actualizat condițiile de intrare în țară pentru străini - Moldova a fost exclusă din lista țărilor cu risc epidemiologic crescut (roșu).

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. De astăzi, moldovenii care vor dori să călătorească în Ucraina nu vor mai fi obligați să stea în carantină, autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19  la intrarea în țara vecină.

În urma unei evaluări făcute de autorităților ucrainene, Republica Moldova a fost trecută pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – zona verde, informează ambasada țării noastre la Kiev.

Precizăm că, în funcție de situația cazurilor active de Covid-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu) și cu risc epidemiologic scăzut (verde). Astfel, persoanele care vin dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să fie amplasați în carantină sau autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19.

Totodată, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

De menționat că persoanele care vin în această țară dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate, aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома”.

În cazul apariției unor situații problematice, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
COVID-19, călătorie, condiții, moldoveni, Ucraina
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ucraina a prelungit starea de urgență: Cum putem călători


Загрузка...
Curs/schimb valutar

Prețul euro și dolarului la bănci și cursul valutar BNM 

202
(reînnoit 11:03 31.10.2020)
De miercuri până vineri, prețul euro a scăzut cu 29 de bani în cotațiile oficiale, până sub pragul de 20 de lei pentru o unitate. Vă spunem și cât costă moneda europeană și dolarul american la unitățile de schimb valutar ce aparțin celor mai importante bănci.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Cele mai importante bănci din Chișinău cumpără în acest weekend dolarul cu 16,95 lei – 16, 96 lei și îl vând cu 17,13 lei - 17,16 lei

Băncile cumpără euro cu 19,84 lei – 19,87 lei și îl vând 20,07 lei.

La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil pentru 30 octombrie – 1 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,04 lei, un euro – cu 19,94 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,09 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 31.10.2020
Ratele de schimb (curs valutar) 31.10.2020

Vineri, în ultima zi lucrătoare a săptămânii, leul s-a apreciat față de principalele valute de referință, cu excepția dolarului.

Moneda americană și-a adăugat un ban la preț. Euro, pe de altă parte, a coborât în cotațiile oficiale cu 5 bani, după ce în două zile anterioare pierduse 24 de bani.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească au coborât ușor în cotațiile valutare ale BNM, cu zecimi sau sutimi de ban.

Actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au atins un record istoric: la sfârșitul lunii septembrie 2020 erau de 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020


Загрузка...
Interpretul Alex Cara (Alexandru Carabețchi), în subteran de la Vidacut

Video - Un interpret cântă într-o subterană pentru bătrânii de la un azil din Capitală

0
(reînnoit 17:31 31.10.2020)
La braț cu chitara, cântă într-o trecere subterană pentru o cauză nobilă. Este povestea unui tânăr din Capitală, care vrea să adune mai mulți bani ca să-i ajute pe bătrânii de la un azil.

Text de Alexandrina Chirtoacă

Ideea i-a venit spontan. Mai mulți oameni, când au aflat despre intențiile lui, s-au alăturat inițiativei.

Pe Alexandru Carabețchi l-am întâlnit în pasajul subteran de la Viaduct. Acesta interpreta melodiile cunoscute ale mai multor interpreți străini. Tânărul susține că la începutul pandemiei a avut suficient timp pentru a se odihni, iar acum a decis să facă ceva util pentru oameni.

„Decât să pierd două, trei ore pe zi, mai bine, cu talentul meu, să ies în stradă și să cânt, să fac niște bani și în același timp să ajut pe cel care are nevoie. Ideea mi-a venit mai devreme, dar am ieșit în stradă chiar de ziua mea și am cântat. Chiar din primele zile oamenii s-au arătat deschiși,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Prejudecățile chișinăuienilor: îi privesc pe interpreții stradali ca pe cerșetori

De trei luni, Alexandru reușește, aproape zilnic, să meargă în trecerea subterană și să adune în jur de 300 de lei. Tânărul spune că uneori este nevoit să lupte cu prejudecățile oamenilor, care îl privesc ca pe un cerșetor.

„Nu e prima dată când cânt în stradă. Am fost în Olanda și în România, unde am luat chitara și am cântat. Acolo oamenii sunt diferiți, nu se gândesc la cerșit și reacționează firesc atunci când văd pe cineva cum cântă în stradă. Cei de acolo, când aud melodii în stradă, încep să danseze, să zâmbească. E altceva, nu e ca în Moldova. Uneori, aici poți auzi și comentarii răutăcioase, dar acolo te simți liber. Dar, dacă sincer, nu văd o problemă că interpretez ceva în stradă. Fac ceea ce vreau și asta îmi place,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

Tânărul cu chitara are 24 de ani și este originar din satul Lărguța, raionul Cantemir. Totuși, pasiunea pentru muzică o are de mic. La doar cinci ani, Alexandru stătea în fața oglinzii, cânta și se visa pe scenele mari ale lumii. Ambiția l-a dus peste Prut, acolo unde a reușit să încheie un contract cu o casă de producție muzicală. Alex Cara este numele său scenic, iar în România a ajuns ca să-și poată valorifica talentul, lucru ce se face mai greu în Republica Moldova, spune tânărul. Până a ajunge la București, acolo unde și-a început adevărata carieră muzicală, Alexandru a mers la Arad, apoi la Cluj.

„Mergeam pe drum și un bărbat m-a văzut cu chitara și m-a rugat să cânt și am cântat ceva mai patriotic. Apoi mi-a zis să merg cu el până în club, unde s-a dovedit că el este proprietarul acelui local. El mi-a dat microfonul și mi-a zis să cânt cât vreau. Așa a ieșit că am cântat toată seara,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Un album: Versurile și melodiile îi aparțin

De curând, Alexandru a devenit pasionat de piesele în limba italiană, iar acum vrea să lanseze și un videoclip. Cea care îl inspiră este dragostea față de tot ce e frumos pe acest pământ. Tânărul spune că și-a luat o pauză pentru a se regăsi și iată că acum lucrează la primul său album pe care vrea să-l lanseze în august, anul viitor, de ziua sa de naștere.

„Ca să cunoști o persoană trebuie să-i asculți povestea, iar ca să cunoști un interpret trebuie să-i asculți piesele. Vreau ca acest album cu 13 piese să mă reprezinte pe mine ca interpret. Versurile și melodiile îmi aparțin, dar lucrez și cu o echipă în spate care mă ajută. Vor fi și trei colaborări cu artiști de peste Prut,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

La începutul lunii noiembrie, tânărul intenționează ca, din banii colectați în pasajul subteran, să cumpere mai multe produse alimentare și să le împartă bătrânilor de la un azil din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Alexandru Carabetchi, Alexandru Carabețchi, Alex Cara, cântă, subterană, Interpret


Загрузка...