CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Pentru prima dată în Moldova, veniturile situate sub minimul de existență nu vor fi impozitate. Anunțul a fost făcut de secretarul general de stat în Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, după ședința de astăzi a Guvernului, la care a fost avizat proiectul de lege ce prevede introducerea unui impozit unic pe venit.
Din 1 octombrie, urmează să fie introdus un impozit unic pe venit. Asta înseamnă că impozitul pe venit de 18 la sută care este reținut astăzi din salariu se va micșora până la 12 la sută, iar pragul de 7 procente va fi anulat. În prezent sunt două praguri de impozitare a salariului, de 7 și 18 procente.
De asemenea, urmează să fie dublată suma scutirii personale de la 11280 de lei la 24 de mii de lei.
Secretarul general de stat a exclus orice inechitate între cei care primesc un salariu mic și cei care au un salariu cu patru și mai multe zerouri, care ar putea fi stabilită în urma aplicării impozitului unic pe venit
”O posibilă inechitate dintre salariile mici și cele mari este exclusă, deoarece se majorează și scutirea personală. În prezent cu 18 procente se impozitează veniturile de la 3 mii de lei lunar. Nu este vorba de inechitate, ci de implementarea unei experiențe care a dat rezultate în țările vecine”, a declarat Chicu.
Potrivit acestei reforme, persoanele cu dizabilități vor avea o scutire personală în mărime de 30 de mii de lei.
”Efectul acestor reforme va duce la o diminuare a poverii fiscale pe salarii cu 10 puncte procentuale”, a declarat secretarul de stat.
Pavel Filip: La businessmeni nu trebuie să meargă oameni în cizme și cu epoleți>>>
Totodată, va fi micșorată și contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută. Angajatului i se va reține în continuare din salariu 6 procente lunar în bugetul asigurărilor sociale de stat.
Proiectul urmează să fie avizat de comisia parlamentară economie, buget și finanțe și votat în două lecturi de Parlamentul Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 26 februarie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, 27 și 28 februarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,57 bani, un leu românesc – cu 4,38 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,68 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).
La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).
BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.
Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un nou spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor. În acest sens, AEE vă recomandă:
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.
Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.
Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."
De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.
"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.
"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.
Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.
"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova