Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești

Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală

849
(reînnoit 15:00 25.07.2018)
Secretarul general de stat de la Ministerul Finanțelor explică ce efecte va avea introducerea impozitului unic asupra salariilor mici și a celor cu patru și mai multe zerouri.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Pentru prima dată în Moldova, veniturile situate sub minimul de existență nu vor fi impozitate. Anunțul a fost făcut de secretarul general de stat în Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, după ședința de astăzi a Guvernului, la care a fost avizat proiectul de lege ce prevede introducerea unui impozit unic pe venit. 

Din 1 octombrie, urmează să fie introdus un impozit unic pe venit. Asta înseamnă că impozitul pe venit de 18 la sută care este reținut astăzi din salariu se va micșora până la 12 la sută, iar pragul de 7 procente va fi anulat. În prezent sunt două praguri de impozitare a salariului, de 7 și 18 procente.

De asemenea, urmează să fie dublată suma scutirii personale de la 11280 de lei la 24 de mii de lei.

Secretarul general de stat a exclus orice inechitate între cei care primesc un salariu mic și cei care au un salariu cu patru și mai multe zerouri, care ar putea fi stabilită în urma aplicării impozitului unic pe venit 

”O posibilă inechitate dintre salariile mici și cele mari este exclusă, deoarece se majorează și scutirea personală. În prezent cu 18 procente se impozitează veniturile de la 3 mii de lei lunar. Nu este vorba de inechitate, ci de implementarea unei experiențe care a dat rezultate în țările vecine”, a declarat Chicu. 

Potrivit acestei reforme, persoanele cu dizabilități vor avea o scutire personală în mărime de 30 de mii de lei. 

”Efectul acestor reforme va duce la o diminuare a poverii fiscale pe salarii cu 10 puncte procentuale”, a declarat secretarul de stat. 

Pavel Filip: La businessmeni nu trebuie să meargă oameni în cizme și cu epoleți>>>

Totodată, va fi micșorată și contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută. Angajatului i se va reține în continuare din salariu 6 procente lunar în bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Proiectul urmează să fie avizat de comisia parlamentară economie, buget și finanțe și votat în două lecturi de Parlamentul Republicii Moldova.

849
Tagurile:
Ion Chicu, contributia la asigurari sociale, impozit unic pe venit, salarii, Guvern
Tematic
Filip către businessmeni: Facem aceste lucruri pentru ca să vă simțiți bine în Moldova
Din 2018, persoanele care au mașini de lux vor plăti un impozit suplimentar
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește
semnul euro

Prețul euro a crescut: Cursul valutar BNM pentru 26-28 februarie

212
(reînnoit 22:33 25.02.2021)
Euro s-a scumpit cu 7 bani, leul românesc a urcat cu 2 bani moldovenești, în timp ce dolarul american a coborât cu 3 bani în cotațiile oficiale de la acest sfârșit de săptămână. Hrivna ucraineană urcă nesemnificativ, iar rubla rusească scade ușor.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 26 februarie, și care va fi valabil și în zilele de weekend, 27 și 28 februarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,57 bani, un leu românesc – cu 4,38 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,68 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 februarie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 februarie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).

La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).

BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.

Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

212
Tagurile:
euro, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții


Загрузка...

Cum ventilăm corect încăperile - Video

42
(reînnoit 16:20 25.02.2021)
Calitatea aerului din casă determină confortul și sănătatea întregii familii. O ventilare corectă asigură casa cu aer proaspăt, reglează nivelul de umiditate și reduce riscurile apariției mucegaiului sau a bolilor respiratorii.

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un nou spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor. În acest sens, AEE vă recomandă:

  • Ventilați regulat încăperile sau utilizați un dispozitiv de ventilație complet automatizat;
  • Verificați umiditatea din încăperi. Dacă aceasta este de 55% sau mai mult, aerisiți camera;
  • Eliminați sursele de mucegai– nu uscați rufele în încăpere.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

77
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...