CHIȘINĂU, 28 ian — Sputnik. Inspectoratul Național de Patrulare avertizează că o ceață densă s-a depus pe aproape tot teritoriul țării, astfel că șoferii sunt nevoiți8 să circule în condiții de vizibilitate redusă. Totodată, carosabilul este acoperit cu polei.
Ceața densă creează probleme și aparatelor de zbor care aterizează sau decolează de pe Aeroportul Chișinău. Din cauza ceții, cel puțin trei zboruri au înregistrat întârzieri. Și anume, două curse cursa Istanbul-Chișinău și Chișinău-Istanbul, dar și zborul Moscova-Chişinău a fost decalat cu aproape o oră.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.
Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.
„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.
În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:
Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
A citi împreună cu copiii este cea mai bună metodă de a-i obișnui ca ei să citească singuri după asta. Așa sunt crescuți cititorii pasionați de lectură pe viață, nu care citesc doar pentru că li se impune de la școală. Cititul cu voce tare este considerat cea mai importantă activitate pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unei persoane ce va iubi lectura.
În data de 1 februarie, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” celebrează, împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, „Ziua Internațională a Cititului Împreună” (ZICI). În cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”, Eugenia Bejan, director adjunct al bibliotecii, a menționat că, pe parcursul întregii zile, vor fi organizate Ateliere de lectură cu voce tare în toate secțiile publice.
„Părinții care vor să-și obișnuiască copiii cu lectura trebuie să cunoască cum să aleagă corect cărțile, astfel încât acestea să fie captivante, interesante și distractive pentru cei mici. Înainte de a cumpăra o carte, este recomandat să cerem sfatul profesorului, librarului sau al bibliotecarului, cu ajutorul cărora selectăm cartea în funcție de particularitățile fiecărui copil: vârstă, pasiuni și nivel de înțelegere”, a subliniat Eugenia Bejan.
Cititul este o artă și cei care au îndrăgit-o își dezvoltă imaginația, inteligența și orizontul de cunoaștere. De aceea, dragostea pentru carte trebuie să fie cultivată încă din fragedă copilărie.
Autor: Valeria Fortuna
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Imagini video live au apărut pe o rețea de socializare. Potrivit martorilor, imediat la fața locului au intervenit pompierii, iar focul a fost localizat.
În acest moment încă mai poate fi observat fum dens care iese din apartamentul care a ars. Potrivit bărbatului care a făcut live de la fața locului, victime nu sunt, iar în apartamentul cuprins de flăcări nu se afla nimeni. Apartamentul este situat la etajul nouă.
Serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a comunicat că apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:34. Imediat la fața locului au ajuns 5 echipaje de intervenție care au stabilit că arderea s-a produs într-un apartament de la etajul 9. Pompierii au evacuat locatarii din apartamentele vecine de la etajele superioare și au reușit localizarea arderii către ora 13:10. Potrivit informațiilor operative în timpul intervenției nu au fost raportate victime, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul apartamentului.
În prezent, pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea incendiului și stabilirea tuturor circumstanțelor.Cauza producerii incendiului urmează a fi stabilită ulterior de specialiști.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova