Pașaport

Lista țărilor în care moldovenii pot merge fără vize a fost extinsă

1221
(reînnoit 08:46 18.01.2018)
Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din 33 de state

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova vor putea merge fără vize încă în șapte state ale lumii. Este vorba despre Antigua şi Barbuda, Uniunea Dominica, Statele Federale ale Microneziei, Republica Panama, Republica Peru, Sfântul Vincent şi Grenadine și Statul Independent Samoa, care au ridicat în mod unilateral obligativitatea deținerii vizei de intrare pentru cetățenii Republicii Moldova. 

Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din 33 de state. Astfel, cetățenii din 33 de state, majoritatea din America Latină și Asia, vor putea veni în vizite de scurtă durată în Republica Moldova.

”Aceste țări nu sunt țări UE, dar din America Latină și regiunea asiatică, pentru care UE deja a liberalizat regimul de vize”, a declarat ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Potrivit ministrului, acest proiect vine să acomodeze și mai mult cadrul normativ în domeniul libertății de circulație a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova cu cel al UE. 

”Cetățenii din acest state vor fi exonerați de obligativitatea obținerii vizei de scurtă ședere pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Prin adoptarea acestei legi se facilitează contactele dintre oamenii de afaceri, se va contribui la promovarea intereselor investiționale ale țării, se va spori exportul de mărfuri, inclusiv valorificarea potențialului turistic dar și cel cultural”, a declarat Ulianovschi.  

Schengen Visa
© Sputnik / Sergei Kirkach

Acesta a mai spus că Guvernul a inițiat un proces de consultări cu aceste țări ca să fie aplicat principiul internațional al reciprocității, astfel încât să fie oferit și dreptul resortisanților din Republica Moldova să viziteze nestingherit teritoriile acestor state.

”Sarcina mea ca ministru va fi de a lansa negocieri cu statele pentru care încă avem nevoie de vize, astfel ca ă asigurăm ca pașaportul RM să fie mai puternic”, a declarat Ulianovschi. 

Toate aceste 33 de state au deja regim liberalizat de vize cu UE. Este vorba despre Antigua şi Barbuda, Republica Argentina, Republica Federativă a Braziliei, Statul Brunei, Uniunea Dominica, Republica Columbia, Republica El Salvador, Grenada, Republica Guatemala, Republica Honduras, Republica Insulele Marshall, Insulele Solomon, Republica Kiribati, Republica Mauritius, Statele Unite Mexicane, Statele Federale ale Microneziei, Republica Nicaragua, Republica Palau, Republica Panama, Republica Paraguay, Republica Peru, Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine, Statul Independent Samoa, Republica Democratică a Timorului de Est, Regatul Tonga, Republica Trinidad şi Tobago, Tuvalu, Republica Orientală Uruguay, Republica Vanuatu, Republica Bolivariană a Venezuelei, Republica Costa Rica.


1221
Tagurile:
călătorie fără vize, pașaport, regim liberalizat de vize, Asia, America Latină, MAEIE
Tematic
MAE confirmă: În Canada fără vize. Află de când și în ce condiții
Reguli noi la obținerea vizei de călătorie în SUA
Schimbări în acordarea vizelor de lungă durată pentru moldoveni în Polonia

Noi condiții de călătorie în Ucraina pentru moldoveni detalii

52
(reînnoit 15:58 31.10.2020)
Din 31 octombrie, Ucraina a actualizat condițiile de intrare în țară pentru străini - Moldova a fost exclusă din lista țărilor cu risc epidemiologic crescut (roșu).

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. De astăzi, moldovenii care vor dori să călătorească în Ucraina nu vor mai fi obligați să stea în carantină, autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19  la intrarea în țara vecină.

În urma unei evaluări făcute de autorităților ucrainene, Republica Moldova a fost trecută pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – zona verde, informează ambasada țării noastre la Kiev.

Precizăm că, în funcție de situația cazurilor active de Covid-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu) și cu risc epidemiologic scăzut (verde). Astfel, persoanele care vin dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să fie amplasați în carantină sau autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19.

Totodată, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

De menționat că persoanele care vin în această țară dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate, aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома”.

În cazul apariției unor situații problematice, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
COVID-19, călătorie, condiții, moldoveni, Ucraina
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ucraina a prelungit starea de urgență: Cum putem călători


Загрузка...
Curs/schimb valutar

Prețul euro și dolarului la bănci și cursul valutar BNM 

191
(reînnoit 11:03 31.10.2020)
De miercuri până vineri, prețul euro a scăzut cu 29 de bani în cotațiile oficiale, până sub pragul de 20 de lei pentru o unitate. Vă spunem și cât costă moneda europeană și dolarul american la unitățile de schimb valutar ce aparțin celor mai importante bănci.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Cele mai importante bănci din Chișinău cumpără în acest weekend dolarul cu 16,95 lei – 16, 96 lei și îl vând cu 17,13 lei - 17,16 lei

Băncile cumpără euro cu 19,84 lei – 19,87 lei și îl vând 20,07 lei.

La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil pentru 30 octombrie – 1 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,04 lei, un euro – cu 19,94 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,09 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 31.10.2020
Ratele de schimb (curs valutar) 31.10.2020

Vineri, în ultima zi lucrătoare a săptămânii, leul s-a apreciat față de principalele valute de referință, cu excepția dolarului.

Moneda americană și-a adăugat un ban la preț. Euro, pe de altă parte, a coborât în cotațiile oficiale cu 5 bani, după ce în două zile anterioare pierduse 24 de bani.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească au coborât ușor în cotațiile valutare ale BNM, cu zecimi sau sutimi de ban.

Actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au atins un record istoric: la sfârșitul lunii septembrie 2020 erau de 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

191
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020


Загрузка...
Sean Connery

A murit legendarul actor Sean Connery, primul interpret al lui James Bond

0
(reînnoit 16:05 31.10.2020)
Legendarul actor Sean Connery a murit astăzi la vârsta de 90 de ani. A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său de agent MI6, i-a adus marea popularitate.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. Actorul britanic Sean Connery a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, relatează Independent.

"Legendarul actor Sean Connery, care a jucat rolul lui James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani", scrie publicația.

Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930 la Edinburgh, Scoția. Și-a început cariera de actorie în anii 1950, după ce a servit în Marina Regală a Marii Britanii. De asemenea, a jucat fotbal și a făcut culturism.

A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său ca agent MI6, un personaj din romanele James Bond ale lui Ian Fleming, i-a adus popularitatea. Connery a jucat în șase părți ale celebrului film despre Bond.

În același timp, alte roluri i-au adus premii profesionale. În 1988, Connery a câștigat premiul Oscar și un Glob de Aur pentru rolul său secundar în drama The Untouchables. În total, actorul are la activ trei Globuri de Aur.

În același 1988, academicienii britanici de film (BAFTA) l-au distins pe scoțian pentru rolul principal din filmul „The Name of the Rose”. El a primit al doilea premiu de la ei doi ani mai târziu, pentru cel mai bun actor în rol secundar în Indiana Jones și Cruciada Trecută, iar al treilea - în 1998 - pentru contribuția sa în cinematografie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
James Bond, rol, a murit, actor


Загрузка...