Bordul avionului

Studiu: Somnul în avion ne poate afecta sănătatea

105
(reînnoit 17:59 02.01.2018)
Persoanele care dorm în timpul decolării sau aterizării avionului riscă să aibă probleme cu aparatul auditiv

CHIȘINĂU, 3 ian — Sputnik. Pasagerii care dorm în timpul decolării și aterizării avionului riscă să-și afecteze auzul, scrie Independent, cu referire la un studiu al Școlii de Medicină din Harvard.

Facebook
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Autorii studiului menționează că în timpul creșterii altitudinii mulți oameni simt cum li se "înfundă urechile". Acest fenomen este legat de faptul că presiunea din interiorul urechii nu coincide cu presiunea din afară. De regulă, de această senzație neplăcută se poate scăpa dacă căscăm gura, permițând intrarea unui flux de aer în canalul subțire al urechii, numit "trompa lui Eustachio".

În cazul în care pasagerul doarme, nu va avea posibilitatea să-și echilibreze presiunea din timpan. Drept urmare, canalul se poate bloca, ceea ce va duce la o barotraumă auditivă.

Potrivit savanților, în unele cazuri, când trompa lui Eustachio se blochează pentru o perioadă îndelungată, se poate dezvolta o infecție care provoacă formarea unui lichid în spatele timpanului, care provoacă dureri și probleme cu auzul.

Cercetătorii subliniază că riscul unei afecțiuni poate fi evitat dacă ne abținem de la somn în timpul decolării sau aterizării.

105
Tagurile:
trompa lui Eustachio, timpan, aterizare, decolare, somn, barotraumă auditivă, Harvard
Tematic
Sistemul de canalizare din Chișinău prezintă risc pentru sănătatea publică
Deși plătim tot mai mult pentru sănătate, calitatea serviciilor este proastă
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

121
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...
Valută

Euro scade considerabil: Cât costă astăzi moneda unică

1986
(reînnoit 20:20 28.02.2021)
Leul se apreciază în raport cu principalele valute de referință. În prima zi de primăvară, euro s-a ieftinit cu tocmai 23 de bani comparativ cu ziua de vineri, 26 februarie, ultima zi lucrătoare din săptămână.

CHIȘINĂU 1 mar - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial pentru luni, 1 martie. Astfel, un dolar american este cotat cu 17,43 lei, un euro – cu 21,11 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62 de bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 martie 2021
© Screenshot / BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 martie 2021

Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a ieftinit cu doi bani, euro a scăzut cu 23 de bani, iar leul românesc - cu patru bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească și-au păstrat cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1986
Tagurile:
dolari, euro, Lei, valută, curs valutar BNM
Tematic
Foto: Lei noi puși în circulație astăzi de Banca Națională


Загрузка...

Live: Vaccinarea la Institutul de Medicină Urgentă

0
(reînnoit 11:52 02.03.2021)
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este lansată în țara noastră marți, 2 martie. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt angajații sistemului medical, vaccinarea se va desfășura în câteva etape.

Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, vaccinare
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...