Последствия ледяного дождя в Краснодаре

Înghețuri în nordul și centrul țării. Vezi cât vor ține

1799
(reînnoit 09:53 07.04.2017)
Timp de două zile, în Republica Moldova va ploua, iar duminică noaptea sunt posibile și înghețuri.

CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik. Astăzi va ploua în toată țara, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Temperatura aerului va varia ziua între +7 grade Celsius și 12 grade Celsius. Iar noapte între +5 grade Celsius și +8 grade Celsius.

Sâmbătă va continua să plouă, iar temperatura aerului va fi mai scăzută.

Potrivit meteorologilor, duminică ploile vor înceta și pe cer va apărea soarele. Însă noaptea vor avea loc înghețuri. În nordul Republicii Moldova, mercurul în termometre va coborî până la gradația —1 grade Celsius, iar în centru la 0 grade Celsius.

Inspectoratul Național de Patrulare îi atenționează pe șoferi și pietoni să manifeste maximă prudență și atenție în trafic pe timp de ploaie.

În acest context, INP le recomandă conducătorilor auto:

— să circule cu viteză redusă;

— să mărească distanța de siguranță în mers;

— să utilizeze luminile de întâlnire;

— să evite efectuarea depășirilor în trafic;

— să folosească atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare;

— să se asigure că parbrizul, geamurile laterale și luneta asigură o vizibilitate foarte bună;

— să fie siguri că au în bună stare de funcționare ștergătoarele și instalația de climatizare și dezaburire.

1799
Tagurile:
ploi, Grade Celsius, îngheț, Inspectoratul Național de Patrulare, Serviciul Hidrometeorologic de Stat
Tematic
Când se plantează legumele în grădină
Semnul euro

Euro continuă urce în cotații: Cursul valutar BNM

101
(reînnoit 08:12 24.11.2020)
Euro a urcat cu 6 bani, comparativ cu ziua de luni. Prețul dolarului urcă nesemnificativ, cu mai puțin de un ban. Leul moldovenesc se apreciază astăzi doar în raport cu hrivna ucraineană, aceasta fiind în descreștere ușoară la cursul valutar oficial.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 24 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,19 lei, un euro – cu 20,47 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,58 de bani, un leu românesc – cu 4,20 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22,65 bani.

Cursul valutar BNM pentru 24  noiembrie
Cursul valutar BNM pentru 24 noiembrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Conform ultimei runde de prognoză a BNM, rata inflației medii anuale va constitui 4% în anul 2020 și 2,5% în 2021.
La sfârșitul lunii octombrie, ritmul anual al inflaţiei a constituit a constituit 1,56 la sută.

Rezervele valutare ale BNM sunt acum la un record istoric: au constituit 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani (3 536,95 milioane de dolari SUA) la 31 octombrie 2020.

Rezervele BNM au crescut cu 83,56 milioane de dolari SUA pe parcursul lunii trecute.

În luna octombrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalând cu aproape 69 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Rezervele de aur ale lumii și aurul deținut de BNM: Clasament mondial
Rezervele monetare de aur ale Rusia, la un nivel-record!
Opinia expertului: De ce Federația Rusă își majorează rezervele de aur


Загрузка...
Un lot de 125 de laptopuri au fost transmise școlilor din Găgăuzia

Computere pentru învățământul la distanță oferite Găgăuziei

55
(reînnoit 20:34 23.11.2020)
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a achiziționat echipamente informatice noi pentru școlile din Republica Moldova, în valoare totală de 20 de milioane de lei. Un lot de 125 de laptopuri a fost transmis școlilor din Găgăuzia.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik, Maxim Topal. Toate echipamentele informatice au fost deja livrate către Direcția de Educație din Găgăuzia. La această etapă, departamentul se ocupă de distribuirea și asigurarea transferului de laptopuri către gimnaziile și liceele din subordine, în conformitate cu ordinul aprobat.

În Găgăuzia, dintre cele 45 de instituții de învățământ subordonate Direcției de educație a autonomiei, 42 de școli vor primi laptopuri noi.

Natalia Kristeva, șefa departamentului regional de educație, a declarat pentru Sputnik că „majoritatea echipamentelor primite au fost deja distribuite instituțiilor de învățământ”.

„Direcția Educației transmite echipamentele la balanța instituțiilor de învățământ. Dacă în timpul pandemiei într-o anumită instituție de învățământ este nevoie de instruire la distanță, administrațiile vor putea elibera laptopuri profesorilor pentru organizarea procesului educațional”, a spus Natalia Kristeva.

Două licee teoretice și un gimnaziu din Găgăuzia nu sunt incluse în listă. La liceul Gaidarji din Comrat, la începutul anului de studii curent, conducerea liceului a avut posibilitatea, datorită economiilor, să achiziționeze echipamentele informatice necesare din resurse proprii.

O altă instituție de învățământ este liceul Doljnenko, din Vulcănești, care participă la programul „Reforma educației în Republica Moldova” implementat de Fondul de investiții sociale din Moldova. În cadrul acestui proiect, pe lângă reparațiile majore, instituția de învățământ a fost dotată cu toate echipamentele necesare.

Nu este inclus în comanda de obținere a laptopurilor și gimnaziul ce poartă numele lui I. Sîncu, din satul Cotovscoe, raionul Comrat. Acolo, elevii și personalul didactic au primit gratuit 90 de tablete și 17 laptopuri de Ziua Cunoștințelor.

În timpul pandemiei de coronavirus, din martie până în octombrie 2020, peste 550 de unități de echipamente informatice au fost transmise instituțiilor de învățământ din Găgăuzia pentru uzul personal al elevilor și profesorilor. Este vorba atât computere staționare, cât și laptopuri și tablete.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Gagauzia, computere
Tematic
Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat


Загрузка...

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

0
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...