Foto simbol

Echinocțiul de primăvară - tradiții, obiceiuri și superstiții

98
De astăzi ziua crește, iar noapte descrește, fapt ce determină un șir de schimbări majore în activitatea oamenilor.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. A venit primăvara astronomică. Astăzi, 20 martie 2017, la ora 12.29, a avut loc echinocțiul de primăvară, moment din care începe creșterea duratei zilelor față de cele ale nopților.

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând către emisfera nordică, din cea sudică.

Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Cu ocazia echinocțiului de primăvară ziua şi noaptea vor fi egale. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Învățături
© Sputnik / Евгений Панасенко

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, șase luni.

În tradiția populară, această zi este perfectă pentru a scoate vitele afară, iar țăranii trebuie să pornească plugul și să înceapă munca câmpului. În această zi nu este bine să lenevești, dar este bine să grădinărești și să călătorești în natură.

Totodată este ziua în care poți să-ți scrii planurile pe o hârtie, pe care să o îngropi sub un trandafir. Dacă trandafirul înflorește repede, înseamnă că dorințele se vor îndeplini.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

98
Tagurile:
ecliptica, eclipticii, ecuador, emisfera de sud, emisfera de nord, zi polară, regiunile polare, Terrei, echinocțiul de primăvară, primăvara astronomică, soare, pământ, plug
Tematic
Luna – un pericol real pentru moldoveni
Аномальные морозы в Югре

Ne așteaptă geruri și mai năprasnice - Ce se întâmplă la noapte

258
Specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat anunță geruri de până la -18 grade Celsius în noapte dintre zilele de luni și marți.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Minima de -18 grade Celsius va fi înregistrată marți noaptea în raioanele din regiunea de nord a țării.

Dar și în alte regiuni va fi mult prea frig dacă ținem cont de faptul că aceste geruri s-au abătut peste țara noastră în condițiile în care nu a căzut zăpadă. Astfel în raioanele de centru și de est vom avea minime de -17 grade Celsius, în cele de sud și în capitală -16 grade Celsius.

Vom mai nota că marți ziua vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Cerul va fi variabil, fără precipitații esențiale. Izolat pe drumuri se va depun ghețuș, iar vântul va sufla sud-vest, de la slab la moderat.

Marți ziua nu va fi la fel de frig ca și noaptea. Astfel, în raioanele de nord temperatura aerului va oscila între -5,, -8 grade Celsius, în raioanele de centru și de est: -4..-7°С, în Capitală: -5..-7°С și cele de sud: -3..-6°С.

În schimb, din data de 20 ianuarie, vremea se va încălzi ușor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

258
Tagurile:
minime, Noaptea, noapte, geruri naprasnice, geruri


Загрузка...

Euro scade și dolarul urcă: Cursul valutar BNM

86
(reînnoit 21:12 17.01.2021)
Prețul euro a scăzut cu 4 bani la cursul valutar oficial pentru luni, 18 ianuarie. Dolarul este pe un ușor trend ascendent, dar și-a păstrat prețul anterior.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 18 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu 20,96 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,56 bani, un leu românesc – cu 4,30 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,52 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 ianurie

Leul se apreciază în raport cu principalele valute de referință, excepție făcând dolarul american, care scade nesemnificativ.

Prețul euro a scăzut cu 4 bani. Dolarul este pe un ușor trend ascendent, dar și-a păstrat prețul anterior. Cu un ban moldovenesc a coborât prețul leului românesc. De asemenea, scad în cotații hrivna ucraineană și rubla rusească.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
curs valutar, cursul afișat de BNM, Cursul oficial
Tematic
Moldovenii și cardurile: Ce schimbări s-au produs din cauza COVID


Загрузка...
Bobotează

Atenție unde scăldați de Bobotează: Salvatorii vin cu unele recomandări

0
(reînnoit 19:16 18.01.2021)
Scufundarea în bazinele acvatice de Bobotează pe stil vechi se va face doar în locurile special amenajate. Salvatorii Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vin cu mai multe recomandări în acest sens, astfel ca să fie evitate tragediile în această zi.

CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. De Bobotează unii oameni preferă să se scufunde în bazinele acvatice, chiar dacă mercurul în termometre este coborât mult sub gradația zero.

 

În acest sens, salvatorii atenționează populația și vine cu unele recomandări. Astfel, de Bobotează pe stil vechi, oamenii sunt îndemnați să se scufunde în bazinele acvatice special amenajate pentru această ocazie.

Totodată, pentru a nu se sparge gheața și pentru a evita cazurile de prăbușire sub stratul de gheață, omaneii trebuie să între în apă în grupuri mici. Populația este îndemnată să fie prudentă și să intre în apă doar dacă cei care vor să se scufunde au o condiție fizică bună. Salvatorii îi atenționează pe părinți să fie vigilenți și să nu le permită copiilor să se scufunde în apă, fără supraveghere. IGSU anunță că, la solicitare, mai mulți salvatori vor monitoriza situați în preajma bazinelor acvatice. În caz de situații de risc, oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul de urgență 112.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
gheață subțire, gheață, scufundă, Bobotează, IGSU


Загрузка...