Работа перинатального центра

Există vreo alternativă pentru polița medicală în Moldova?

147
(reînnoit 19:08 06.08.2015)
Aproximativ 95% din banii adunați de Compania Națională de Asigurare Medicală sunt împărțiți între instituțiile medicale ale țării pentru plata serviciilor medicale.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Sistemul de asigurare medicală obligatorie din RM este o formă fără alternative de finanțare a domeniului sănătății, cel puțin la nivelul actual de dezvoltare a economiei naționale, a declarat joi într-un interviu pentru Sputnik Moldova Iurie Osoianu, vicedirector al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Potrivit lui, la un buget de cinci miliarde de lei, aproape jumătate din aceștia vin din contul statului, încă un sfert este achitat de angajatori, și doar un sfert din această sumă o constituie cotizațiile angajaţilor.

El a precizat că aproximativ 95 la sută din toți banii adunați de companie sunt împărțiți între instituțiile medicale ale țării pentru plata serviciilor medicale oferite populației.

Osoianu consideră că sistemul actual, construit pe principii de solidaritate, este optimal, pentru că oferă posibilitatea de a acorda ajutor medical maselor largi ale populației.

El a dezmințit informația vehiculată în mass-media, cum că șomerii vor trebui acum să-și cumpere polițe din cont propriu.

”Dacă persoana este înregistrată și acceptă toate condițiile statului pentru asemenea cazuri, atunci polița i se eliberează fără plată. Altfel, apare întrebarea – omul nu lucrează nicăieri, atunci din ce trăiește? Aici există câteva variante: trăiește din contul statului, al vecinului, adică din contul altuia”, a opinat Osoianu.

Sistemul de asigurare medicală obligatorie este implementat în Moldova din 2003. La baza lui stă principiul responsabilității solidare, când cel sănătos plătește pentru cel bolnav, iar cel bogat pentru cel sărac.

147
Tagurile:
solidaritate, instituţii medicale, alternativă, Osoianu, asigurare medicală, Bani, finanțare
Tematic
CC decide dacă poliţa medicală este obligatorie pentru neangajaţi


Загрузка...