Засуха

Seceta și arșița creează condiţii neprielnice pentru viitoarea recoltă

25
(reînnoit 15:57 22.07.2015)
Vremea a acționat nefast asupra plantelor în ultimele săptămâni, determinând uscarea lor înainte de vreme și pierderea completă a umidităţii din solul.

 

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Vremea secetoasă  înregistrată în a doua decadă a lui iulie din cauza regimului termic înalt și a deficitului de precipitații în cea mai mare parte a teritoriului RM, au creat condiții nefavorabile pentru formarea viitoarei recolte de culturi agricole, afirmă specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat al RM.

”Ziua, regimul termic înalt și insuficienţa precipitațiilor au contribuit la degradarea plantelor, la ofilirea mai devreme a frunzelor și la uscarea continuă a solului”, constată experții.

Potrivit ultimei prognoze ale meteorologilor specializaţi în agricultură, recolta de grâu şi porumb va constitui în medie pe republică 25-28 de centnere de pe hectar (roada medie în ultimii 10 ani a fost de 29 de centnere la hectar), iar cea de floarea soarelui – 14-16 centnere la hectar.

În intervalul 22 iulie — 27 iulie, în Moldova este iarăşi în vigoare ”codul portocaliu” de caniculă. Între 22-24 iulie, temperatura maximă în majoritatea raioanelor țării va atinge 33-35 de grade, iar de la 25 la 27 iulie va ajunge până la 36-38 de grade. Serviciul hidrometeorologic de stat a anunțat deja două avertizări de acest fel – la 7-9 iulie și la 18-20 iulie.

 

25
Tagurile:
plante agricole, recoltă, arșiță, secetă, Republica Moldova
Tematic
Cod portocaliu de caniculă în Moldova
Cod galben de caniculă. Moldova cuprinsă de un val de căldură


Загрузка...