Otilia Dandara

Ce-am avut și ce avem? Prin ce se deosebesc absolvenții liceelor în ultimii ani

189
(reînnoit 16:35 08.07.2018)
Decizia de a instala camere de supraveghere la examenul de bacalaureat a fost critica dur inițial, pe termen lung însă, această inițiativă a început să dea roade.
Ce-am avut și ce avem? Cum sunt absolvenții liceelor din ultimii ani

Instalarea camerelor de supraveghere la examenul de bacalaureat a contribuit la îmbunătățirea sistemului de învățământ. Deși la momentul implementării inițiativa a fost criticată dur de elevi și părinți, în timp aceasta a început să dea rezultate, care sunt tot mai bune de la un an la altul. O spun reprezentanții instituțiilor de învățământ superior, potrivit cărora absolvenții din ultimii ani sunt tot mai pregătiți.

„Din momentul în care au sporit rigorile pentru organizarea examenului de bacalaureat, copiii au o altă atitudine față de studii și sunt mai pregătiți. Acum notele sunt mai mici, dar copiii au o pregătire mai bună. Dacă până în 2013 erau notele mari, pregătirea absolvenților nu se ridica la notele indicate în diplome. Acum sunt mai bine pregătiți și au o altă atitudine faţă de studii", spune Otilia Dandara, prorector pentru activitate didactică USM.

Potrivit Otiliei Dandara, examenul de bacalaureat îi testează pe absolvenții liceelor atât la capitolul cunoștințe, cât și în ceea ce privește caracterul și starea emoțională.

„Acum, copiii conștientizează că totul depinde de ei. Examenul de bacalaureat îi testează pe elevi și la capitolul cunoștințe și la capitolul trăsături de caracter. Astăzi, elevii sunt mai responsabili și mai pregătiți", adaugă Otilia Dandara.

189
Tagurile:
educatie, Prorector, învățământ, sistem, absolventi, universitate, liceu, USM, Otilia Dandara
Tematic
Bacalaureat 2018: Ministerul Educației anunță rezultatele - Câți restanțieri au mai rămas
Examenele de Bacalaureat: Provocările sesiunii din anul 2018
Mihai Manole

Expert: FMI schimbă macazul. Iată ce se va întâmpla în toamnă

723
(reînnoit 22:47 11.08.2018)
Fostul ministru al Finanțelor Mihai Manole consideră că Fondul Monetar Internațional își va revizui poziția privind Republica Moldova la momentul când autoritățile vor examina în toamnă politica bugetar-fiscală și proiectul bugetului pentru anul 2019.
Expert: FMI schimbă macazul. Iată ce se va întâmpla în toamnă

"Vor avea loc discuții deoarece documentele votate în Parlament privind reforma fiscală nu au fost coordonate cu FMI", a spus Mihai Manole. potrivit lui, FMI va pune câteva condiții și anume: să identifice sursele de acoperire a deficitului bugetar care inevitabil va crește după reforma fiscală.

Mihai Manole a mai declarat în studioul radio Sputnik Moldova că FMI ar putea extinde programul cu Moldova pe partea ce ține de sectorul real al economiei.

La ora actuală Moldova are un program cu Fondul doar pe angajamentele din sectorul financiar-bancar. La momentul votării în Parlament a reformei fiscale, opinia preliminară a experţilor FMI era că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale şi măsuri de amnistie a capitalului nu se aliniază la obiectivele programului susţinut de FMI. Experții Fondului menționau că măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

Autor Eduard Maciac

723
Tagurile:
reforma fiscala, Chisinau
Tematic
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală
Reforma fiscală, anunțată de Guvern, salutată de patronii restaurantelor și hotelurilor
Roman Chircă: Reforma fiscală are și o conotație electorală


Загрузка...
Ion Prisăcaru

Fostul șef de la FISC, Ion Prisăcaru, despre reforma fiscală votată de Parlament

396
(reînnoit 20:12 08.08.2018)
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, consideră că după implementarea reformei fiscale următorul pas ar fi reducerea numărului de impozite.
Fostul șef de la FISC, Ion Prisăcaru, despre reforma fiscală votată de Parlament

"După reforma fiscală, consider că vor crește veniturile la buget. Se va vedea care va fi reacția mediului de afaceri, dar decizia Guvernului de a micșora impozitele este una curajoasă", a declarat Ion Prisăcaru în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”, de la Sputnik Moldova, moderată de Tatiana Cebotari.

Totodată, fostul șef al fiscului spune că în Moldova mai există o altă problemă legată de fiscalitate.

"Noi avem un sistem de impozitare destul de complicat la capitolul numărul impozitelor și taxelor. Există la ora actuală peste 200 de impozite și taxe în sistemul fiscal din Moldova. Eu sunt de părere, și am demonstrat acest fapt, că ar putea să rămână doar nouă tipuri de impozite. Astfel noi vom ușura munca pentru agenții economici, dar și pentru contabilitățile agentului economic", a declarat Ion Prisăcaru în studioul radio Sputnik Moldova.

El a mai spus că, odată cu reducerea numărului de impozite, bugetul de stat nu va fi afectat iar Serviciul Fiscal de Stat își va îmbunătăți administrarea fiscală.

Autor Eduard Maciac

396
Tagurile:
reforma fiscală, Ion Prisăcaru, Chisinau
Tematic
Roman Chircă: Reforma fiscală are și o conotație electorală
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală


Загрузка...
Rechin

Un viral de coșmar: a sărit în apa unde era așteptată de un rechin

100
Imaginile video cu femeia care a sărit în apa în care o aștepta un rechin au devenit virale în rețelele de socializare.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. O turistă americană, Iso Machado, aflată într-o vacanță în Bahamas, a văzut moartea cu ochii, însă a reușit să-și păstreze calmul. După ce a sărit în apa cristalină, oamenii din iaht au observat un rechin care plutea în apropiere femeii.

În pofida unui pericol eminent, femeie a continua să înoate, ignorând oaspetele nepoftit.

Rechinul a fost observat inițial de un membru al echipajului, care a anunțat prietenii și rudele Iso. Fiul femeii, Antony, a încercat să vină în ajutorul mamei, strigând din toată puterea să nu se lase pradă panicii. Sfatul s-a dovedit a fi unul util.

Imaginile video cu acest moment au devenit virale în Instagram, acumulând peste trei milioane de vizualizări.

După ce video s-a întrerupt, un membru al echipajului a reușit să sperie rechinul, iar Iso a scăpat cu viața. Chiar dacă cadrele sunt destul de înfricoșătoare, femeia afirmă că este mulțumită de această întâmplare.

Potrivit ei, momentul îi va rămâne adânc în memorie datorită stresului la care a fost supusă, notează publicația Mirror.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
cosmar, Viral, rechin


Загрузка...