Ștefan Cepoi

Cum scăpăm de depresie, ce greșeli facem atunci când vrem ne tratăm de această boală

405
(reînnoit 00:22 27.05.2018)
Depresia este o boală ce trece deseori nediagnosticată, pentru că simptomele sunt greu de observat, iar alteori pentru că bolnavii nu vor să ceară ajutor de teamă că vor fi stigmatizaţi şi consideraţi nebuni.

Suicidul este o problema importantă la nivel mondial, în special, în cazul adolescenților și tinerilor adulți, la această grupă de vârstă reprezentând a treia cauză de moarte. Mai mult de jumătate dintre cei care se sinucid au mai puțin de 45 de ani. Potrivit specialiștilor, tulburările mintale, în special, depresia majoră, este cea mai frecventă condiție medicală asociată cu sinuciderea. Aceasta este prezentă în cel puțin jumătate din toate cazurile și rămâne adesea nediagnosticată și netratată.

Depresia este boala secolului XXI. De ce apare și care sunt simptomele ei a aflat jurnalista Roberta Dumitriu într-un dialog radiofonic cu psihoterapeutul Ștefan Cepoi.

Psihoterapeutul spune că "bolnavii de depresie nu pot fi ajutați de prieteni, ci doar de medici, aşa cum un bolnav de inimă trebuie să urmeze un tratament. Nimeni nu se poate vindeca singur şi nici nu este vinovat că s-a îmbolnăvit. Depresia nu este o indispoziţie de moment, deci nu are cum să treacă de la sine".

Mai multe detalii aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

405
Tagurile:
greseli, boala, depresie, tratament, Chisinau
Tematic
Ce este depresia și cum ne dăm seama dacă boala secolului s-a furișat în viața noastră
Depresia de iarnă, pericol pentru sănătate
Depresia de primăvară: moft sau tulburare psihică


Загрузка...