Ion Dron

Exclusiv: Miza numirii lui Vasile Botnari la șefia SIS

538
(reînnoit 20:50 05.05.2018)
Avocatul Ion Dron consideră că noul director al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari va avea o misiune deloc ușoară la șefia acestei instituții.
Miza numirii lui Vasile Botnari la șefia SIS

"Vom vedea dacă Vasile Botnari a venit cu misiunea de a consolida acest serviciu  pentru a stimula protecția statului nostru de pericolele din afară sau a venit, pur și simplu, cu o misiune de partid pentru a-i asigura Partidului Democrat o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare", a declarat Ion Dron în studioul radio Sputnik Moldova.

El a mai spus că am asistat la o numire pe criterii politice, indiscutabil, Vasile Botnari este reprezentantul PD. Nu ar fi un lucru prost și rămânem în speranța că numirea pe criterii de partid nu va influența în activitatea noului director. Avem nevoie să excludem din instituțiile statului mentalitatea de partid în gestionarea treburilor statului și să aducem mentalitatea de interes comunitar în gestionarea treburilor de stat. Deocamdată suferim enorm la acest capitol spune Ion Dron. Pe de altă parte este și partea plină a paharului. Vasile Botnari cunoaște foarte bine ceea ce numim noi securitatea energetică. El a deținut funcția de șef la Moldova Gaz, a avut posibilitatea să cunoască multe subtilități a afacerilor în domeniul energetic. Ar fi foarte grav dacă SIS s-ar implica în scrutinul electoral. Nu zic că serviciile secrete nu se implică. Ele ar trebui să se implice atunci când vorbim de finanțarea din exterior a partidelor politice, aici să intervină, sau să intervină în chestiuni legate de securitatea statului a fiecărui cetățean dar nu în interesul unui partid pentru că atunci lucrurile vor deraia. Să-i dăm voie persoanei să se manifeste, să vedem care vor fi primii lui pași dacă va avea  o strategie,  un plan de acțiuni ori va fi invizibil.  Va fi obligat să fie cât mai vizibil în spațiul public pentru a spulbera aceste mituri sau supoziții de o eventuală implicare a SIS-lui în alegeri a mai spus avocatul Ion Dron.

538
Tagurile:
servicii de informatii, exclusiv, SIS, avocat, Ion Dron, chisinau
Tematic
Prima declarație pe care a făcut-o noul director SIS în fața ofițerilor de securitate
SIS are un nou director. Detaliile care nu le știai despre noul șef de la securitate
Mihai Manole

Expert: FMI schimbă macazul. Iată ce se va întâmpla în toamnă

740
(reînnoit 22:47 11.08.2018)
Fostul ministru al Finanțelor Mihai Manole consideră că Fondul Monetar Internațional își va revizui poziția privind Republica Moldova la momentul când autoritățile vor examina în toamnă politica bugetar-fiscală și proiectul bugetului pentru anul 2019.
Expert: FMI schimbă macazul. Iată ce se va întâmpla în toamnă

"Vor avea loc discuții deoarece documentele votate în Parlament privind reforma fiscală nu au fost coordonate cu FMI", a spus Mihai Manole. potrivit lui, FMI va pune câteva condiții și anume: să identifice sursele de acoperire a deficitului bugetar care inevitabil va crește după reforma fiscală.

Mihai Manole a mai declarat în studioul radio Sputnik Moldova că FMI ar putea extinde programul cu Moldova pe partea ce ține de sectorul real al economiei.

La ora actuală Moldova are un program cu Fondul doar pe angajamentele din sectorul financiar-bancar. La momentul votării în Parlament a reformei fiscale, opinia preliminară a experţilor FMI era că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale şi măsuri de amnistie a capitalului nu se aliniază la obiectivele programului susţinut de FMI. Experții Fondului menționau că măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

Autor Eduard Maciac

740
Tagurile:
reforma fiscala, Chisinau
Tematic
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală
Reforma fiscală, anunțată de Guvern, salutată de patronii restaurantelor și hotelurilor
Roman Chircă: Reforma fiscală are și o conotație electorală


Загрузка...
Ion Prisăcaru

Fostul șef de la FISC, Ion Prisăcaru, despre reforma fiscală votată de Parlament

401
(reînnoit 20:12 08.08.2018)
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, consideră că după implementarea reformei fiscale următorul pas ar fi reducerea numărului de impozite.
Fostul șef de la FISC, Ion Prisăcaru, despre reforma fiscală votată de Parlament

"După reforma fiscală, consider că vor crește veniturile la buget. Se va vedea care va fi reacția mediului de afaceri, dar decizia Guvernului de a micșora impozitele este una curajoasă", a declarat Ion Prisăcaru în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”, de la Sputnik Moldova, moderată de Tatiana Cebotari.

Totodată, fostul șef al fiscului spune că în Moldova mai există o altă problemă legată de fiscalitate.

"Noi avem un sistem de impozitare destul de complicat la capitolul numărul impozitelor și taxelor. Există la ora actuală peste 200 de impozite și taxe în sistemul fiscal din Moldova. Eu sunt de părere, și am demonstrat acest fapt, că ar putea să rămână doar nouă tipuri de impozite. Astfel noi vom ușura munca pentru agenții economici, dar și pentru contabilitățile agentului economic", a declarat Ion Prisăcaru în studioul radio Sputnik Moldova.

El a mai spus că, odată cu reducerea numărului de impozite, bugetul de stat nu va fi afectat iar Serviciul Fiscal de Stat își va îmbunătăți administrarea fiscală.

Autor Eduard Maciac

401
Tagurile:
reforma fiscală, Ion Prisăcaru, Chisinau
Tematic
Roman Chircă: Reforma fiscală are și o conotație electorală
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

52
(reînnoit 19:03 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, Ministerul Sănătății anunță că și vineri avem un număr foarte mare de infectării. Mai exact, 1788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, inclusiv un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 de cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 de pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, care activa în calitate de medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”.

Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor Ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623 persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19
Tematic
Ciocoi: Moldova are bani să procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19


Загрузка...