Proiectul de amendare a Hotărâre Guvernului din 5 iulie 2010 cu privire la „Lapte și produse lactate" urmează să aducă acest act normativ în concordanță cu prevederile Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului Europei privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman.
Solicitată de Sputnik Moldova, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Republica Moldova, Carolina Linte, a explicat cum vor fi protejați consumatorii de lapte din Republica Moldova după ce Guvernul va aproba acest proiect de hotărâre, dar nu înainte de a introduce în acest proiect reglementările tehnice care, ulterior fiind respectate vor putea oferi consumatorului garanția că poate consuma un produs de calitate. Doar în acest mod, spune Carolina Linte, vom putea face diferența între produsele lactate cu o concentrație de lapte mai înaltă și acele produse care sunt compuse din diverse adaosuri (ulei vegetal, aditivi, conservanți) iar laptele pur este într-o concentrație foarte mică.
"Vor avea loc discuții deoarece documentele votate în Parlament privind reforma fiscală nu au fost coordonate cu FMI", a spus Mihai Manole. potrivit lui, FMI va pune câteva condiții și anume: să identifice sursele de acoperire a deficitului bugetar care inevitabil va crește după reforma fiscală.
Mihai Manole a mai declarat în studioul radio Sputnik Moldova că FMI ar putea extinde programul cu Moldova pe partea ce ține de sectorul real al economiei.
La ora actuală Moldova are un program cu Fondul doar pe angajamentele din sectorul financiar-bancar. La momentul votării în Parlament a reformei fiscale, opinia preliminară a experţilor FMI era că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale şi măsuri de amnistie a capitalului nu se aliniază la obiectivele programului susţinut de FMI. Experții Fondului menționau că măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.
Autor Eduard Maciac
"După reforma fiscală, consider că vor crește veniturile la buget. Se va vedea care va fi reacția mediului de afaceri, dar decizia Guvernului de a micșora impozitele este una curajoasă", a declarat Ion Prisăcaru în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”, de la Sputnik Moldova, moderată de Tatiana Cebotari.
Totodată, fostul șef al fiscului spune că în Moldova mai există o altă problemă legată de fiscalitate.
"Noi avem un sistem de impozitare destul de complicat la capitolul numărul impozitelor și taxelor. Există la ora actuală peste 200 de impozite și taxe în sistemul fiscal din Moldova. Eu sunt de părere, și am demonstrat acest fapt, că ar putea să rămână doar nouă tipuri de impozite. Astfel noi vom ușura munca pentru agenții economici, dar și pentru contabilitățile agentului economic", a declarat Ion Prisăcaru în studioul radio Sputnik Moldova.
El a mai spus că, odată cu reducerea numărului de impozite, bugetul de stat nu va fi afectat iar Serviciul Fiscal de Stat își va îmbunătăți administrarea fiscală.
Autor Eduard Maciac
CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Parlamentului, până la convocarea sesiunii de primăvară-vară, deputații vor fi antrenați în activitatea comisiilor parlamentare permanente.
Dispoziția privind convocarea noii sesiuni urmează să fie semnată de președintele Parlamentului. Spicherul, Zinaida Greceanîi și-a exprimat speranța că, în noul an, deputații vor da dovadă de responsabilitate sporită față de cetățeni.”Oamenii așteaptă rezultate concrete de la deputați cărora le-au oferit votul”, a precizat președintele Parlamentului.
Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. De precizat că astăzi Curtea Constituțională a decis că Parlamentul Republicii Moldova nu se poate auto-dizolva.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova