Cezara Dilevschi

Psiholog, despre dependența de gadgeturi: poate ruina copilăria

588
(reînnoit 15:45 14.08.2019)
Încă de la o vârstă fragedă, copiii încep să fie interesați de calculatoare și gadgeturi moderne, care provoacă însă dependența. Acest lucru este îngrijorător pentru părinți, mai cu seamă că numeroși pediatri și psihologi vorbesc despre consecințele negative ale utilizării lor în exces.
Dependența de gadgeturi poate ruina copilăria

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschi a explicat cum părinții pot preveni și proteja copiii de efectele negative ale tehnologiilor.

”Timpul pe care un copil îl petrece în fața televizorului sau folosind un gadget modern trebuie stabilit în funcție de vârstă. Asociația pediatrilor din SUA spune că, până la vârsta de doi ani, nu trebuie să-i expunem pe copii în fața ecranelor. Acest lucru se explică prin faptul că în această perioadă creierul copilului este în dezvoltare. Dezvoltarea creierului este direct proporțională cu ocupația copilului. Dacă micuțul este expus prea devreme în fața ecranelor, atunci se dezvoltă doar o anumită zonă a creierului. Astfel apar probleme la capitolul dezvoltarea atenției și socializare. Începând cu vârsta de trei ani, timpul petrecut în fața ecranelor de către copil nu trebuie să depășească zece minute. În fiecare an, acest timp se majorează cu alte zece minute", a explicat psihologul Cezara Dilevschi.

Potrivit specialistului, până la vârsta de șapte ani copilul nu are nevoie de un smartphone personal. În timpul procesului de studii la școală, telefonul mobil are rolul de conexiune între părinte și elev.

"Apare o întrebare: cine le cumpără copiilor aceste smartphone-uri? Desigur că părinții, care nu sunt consecvenți și informați despre influența și impactul acestor gadgeturi. Totuși dependența de smartphone-uri a copiilor se datorează în mare parte atitudinii neglijente a părinților. Totodată, gadgetul devine mai fascinant pentru copil, iar cartea și scrisul nu este altceva decât o plictiseală. De aici apar probleme precum: deficitul de atenție și necooperarea la temele de acasă. Copiii tind să-și imite părinții mai mult decât să le asculte predicile moralizatoare, așa că nicio strategie de limitare a timpului petrecut în fața ecranelor nu va funcționa dacă părinții nu respectă principiile pe care încearcă să le impună copiilor", a precizat psihologul.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

588
Tagurile:
smartpone, dependență, gadgeturi, părinți, tehnologii, telefon, copii, Cezara Dilevschi
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Oare sunt sigure aplicațiile viber sau whatsapp?
Copiii, singuri în fața amenințărilor din mediul online
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

170
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

170
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

369
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

369
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri

0
(reînnoit 16:43 26.10.2020)
Comisia Electorală Centrală (CEC) a încheiat procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Numărul total al observatorilor la scrutin va fi anunțat ulterior.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a acreditat luni, 26 octombrie, pe observatorii internaționali din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI care vor monitoriza alegerile prezidențiale din 1 noiembrie la secțiile de vot de peste hotare. Alegerile vor fi monitorizate de 20 de observatori din partea acestui organism. 

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

De asemenea, CEC a acreditat 33 de observatori internaționali la scrutinul prezidențial din partea Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor ENEMO. Aceasta va avea în total 52 de observatori la alegeri, care vor fi împărțiți în 26 de echipe, au precizat reprezentanții misiunii într-o conferință de presă.

CEC va anunța ulterior numărul exact al observatorilor care vor monitoriza alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Pe 22 octombrie, CEC informase despre acreditarea a 1.195 de observatori naționali și 191 de observatori internaționali. 

La aceste alegeri vor lipsi observatorii din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Organizația a informat CEC că-și anulează misiunea de observare din cauza restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state privind deplasarea în Republica Moldova, în contextul pandemiei cu COVID-19.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri. 

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri, observator, CEC
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
CEC a acreditat observatorii din Rusia, OSCE și Promo-Lex - detalii
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin


Загрузка...