Alexandru Iachimciuc

Accidentele de trafic rutier: Cauze, consecințe și soluții

495
(reînnoit 08:10 06.08.2018)
Potrivit Biroului Național de Statistică, anual aproximativ 3500 de persoane au de suferit în urma producerii accidentelor rutiere. Numărul copiilor implicați în accidentele de circulație constituie 10 la sută din totalul persoanelor care au avut de suferit.
Accidentele de trafic rutier: Cauze, efecte și soluții

Invitat în studiul Radio "Sputnik Moldova", avocatul Alexandru Iachimciuc a explicat care sunt cauzele și concesințele accidnetelor rutiere și ce măsuri necesită întreprinse pentru a reduce numărul lor.

"Din păcate vorbim despre un fenomen care, potrivit statisticilor, ia amploare zi de zi. Cauza ar trebuie raportată și la factorul prezenței autoturismelor din țara noastră. De la an la an, cota procentuală ale persoanelor care dețin un automobil este în creștere. Dacă e să ne raportăm la infrastructura Republicii Moldova și, în special, la calitatea drumurilor, atunci observăm că aceasta nu se îmbunătățește. În același timp, lipsa iluminării stradale și a marcajelor rutiere pe unele porțiuni de drum este o altă cauză a producerii accidentelor. O mare parte din vină o au și pietonii sau alți participanți la traficul rutier. Pe lângă toate aceste aspecte, există și factorul uman. De cele mai multe ori statisticele arată că accidentele sunt cauzate de persoanele care conduc un autovehicul în stare de ebrietate sau circulă cu viteză excesivă", a menționat avocatul.

Potrivit lui Alexandru Iachimciuc, creșterea amenzilor contravenționale aplicate șoferilor pentru încălcarea legislației rutiere nu întotdeauna au un scop educativ.

"În opinia mea, trebuie create condiții necesare pentru persoanele participante la trafic înainte de a stabili careva sancțiuni. Ultimele tendințe evocă că amenzile s-au mărit considerabil, iar salariile nu au crescut remarcabil. Astfel, trebuie să ne referim la condițiile și realitățile Republicii Moldova. Paradoxul este că amenzile au devenit mai aspre, dar numărul de accidente și numărul persoanelor care au avut de suferit nu s-a redus. În același timp, viteza limită legală de 50 km/h în localități nu este respectată de către șoferi. Consider că autoritățile și cei care gândesc astfel de proiecte ar trebui să se întrebe dacă nu este mai bine de majorat un pic această viteză până la 60 km/h", a precizat avocatul Alexandru Iachimciuc.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

495
Tagurile:
calitatea drumurilor, autoturisme, amenzi, viteză, șoferi, accidente rutiere, Alexandru Iachimciuc
Tematic
Polițiștii vor ignora unele accidente rutiere
Coșmar pe drumurile din țară: Mai multe accidente rutiere, soldate cu morți și răniți
Îngrozitor: Două accidente teribile în această dimineață, în Capitală
Ești șofer și îți place viteza? Iată ce amenzi usturătoare vei plăti
Incredibil! Bilanțul INP pentru weekend: Amenzi totale de peste 110 mii de lei
Șoferii din Moldova vor plăti amenzi de două ori mai mari
Noi amenzi pentru șoferii din Moldova. Ce discută deputații
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

202
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

202
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

395
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

395
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Proteste la Paris

Franţa: violențe urbane în suburbiile Lyonului, peste 12 mașini incendiate - VIDEO

0
(reînnoit 17:51 06.03.2021)
Tulburări şi violenţe în Franţa. 30 de persoane au devastat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, în suburbiile Lyonului, a doua zi după revoltele din cartierul La Duchère. Cel puțin 12 mașini au fost incendiate.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.

​Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.

​„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.

​Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.

30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.

​Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.

Ciocniri anterioare

Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.

Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Lyon, protest, atac, Franta, Franța


Загрузка...