Aproximativ 800 de mii de moldoveni se află peste hotare. Și dacă unii au părăsit Moldova temporar, iar acolo unde se află își fac studiile sau își câștigă pâinea, alții și-au luat întreaga familie și s-au stabilit cu traiul peste hotare. Astfel, numai în 2017, peste 1700 de persoane au anunțat autoritățile că pleacă peste hotare să se stabilească cu traiul acolo. Cert este că cifra este de cinci ori mai mică comparativ cu anul 2000, când 9128 de moldoveni au părăsit definitiv țara.
„Da, într-adevăr, numărul celor plecați definitiv din Moldova este în scădere continuă, de la an la an. Anul trecut au anunțat autoritățile despre intenția de a se stabili cu traiul peste hotare aproximativ 2000 de persoane. Cifra este cu mult mai mică comparativ cu anii 2000, când Moldova era părăsită anual de 9000 de persoane", a declarat șefa Direcție politici ocupaționale din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Ana Gherganova, în studioul radio Sputnik Moldova.
Potrivit Biroului Migraţie şi Azil, mai mult de jumătate din numărul celor plecați peste hotare este reprezentată de femei. De menționat este că cei mai mulți moldoveni muncesc în Federația Rusă și Italia.
Autor: Silvia Zavadovschi
Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola.
Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.
„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.
Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.
„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.
Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.
Autor: Silvia Zavadovschi
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.
”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.
Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.
Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.
Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.
Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său.
„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.
Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.
Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.
Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova