Vasile Bas

Află care sunt profesiile râvnite de absolvenții liceelor din acest an

594
(reînnoit 18:48 27.06.2018)
Dreptul și economia rămân a fi cele mai solicitate specialități pe care le aleg tinerii din Moldova. Cel puțin asta afirmă Directorul Liceului Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca.
Află care sunt profesiile râvnite de absolvenții liceelor din acest an

Ministerul Educației a anunțat rezultatele preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat. Elevii care nu sunt de acord cu nota primită, au la dispoziție 48 de ore pentru a depune contestațiile în instituțiile de învățământ în care s-au desfășurat examenele. După examinarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi anunțate în data de 6 iulie 2018.

Solicitat de radio Sputnik Moldova, Directorul Liceului Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca, Vasile Baș, a declarat că rata de promovare a examenelor în liceul pe care îl reprezintă este de 98 %. Din numărul total al absolvenților claselor liceale, doar cinci elevi s-au ales cu note negative.

Potrivit directorului, camerele de supraveghere nu mai sunt o sperietoare pentru elevi. "Camerele de supraveghere nu i-au intimidat și nu au fost un impediment pentru absolvenți, deoarece în instituția noastră sunt instalate 26 camere de filmat, iar elevii s-au obișnuit cu ele. Examenele de absolvire a gimnaziului și tezele semestriale la fel se petrec sub supraveghere video", a precizat interlocutorul.

Vasile Baș menționează că itemii din testele de examene au fost formulați conform programei de studii și elevii care s-au pregătit pe parcursul anilor nu au întâmpinat dificultăți pentru a obține o notă bună.

La capitolul orientare profesională, directorul a remarcat că, de regulă, absolvenții liceelor aleg să-și continue studiile la facultățile de top precum ar fi dreptul sau economia. Baș Vasile spune că în timpul activității sale de 12 ani în calitate de director, doar doi absolvenți ai Liceului Teoretic "Constantin Stere" au devenit profesori, ceea ce semnifică o tendință de scădere a interesului tinerilor față de unele profesii importante pentru societate.

Ce părere are Directorul Liceului Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca despre promoția anului 2018 și despre trecerea la uniforme școlare în instituțiile de învățământ, aflați din fișierul audio atașat.

594
Tagurile:
profesie, centre de bacalaureat, camere de supraveghere, specialităţi, absolventi, director, bacalaureat, examene, Vasile Baș, CHIȘINĂU, chisinau, Soroca
Tematic
Bacalaureat 2018: Ministerul Educației anunță rezultatele - Câți restanțieri au mai rămas
Iată ce trebuie să faci ca să susții examenele de bacalaureat - Sfatul profesorilor
Află cine este tânărul din Orhei care a fost scutit de trei examene de Bacalaureat
Psiholog: Emoțiile puternice influențează calitatea rezultatelor la examenele de BAC
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

180
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

180
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

381
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

381
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...