Liliana Groppa

Alarmant! Mulți moldoveni riscă rămână invalizi la vârsta maturității

1435
În jur de 60 la sută dintre moldoveni suferă de patologii reumatice. Printre bolnavi sunt copii și tineri.

Aproximativ 60 la sută dintre moldoveni suferă de patologii reumatice. Unii dintre ei rămân invalizi deoarece solicită prea târziu ajutorul medical. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" de către doctorul habilitat în științe medicale, Liliana Groppa.

În prezent, aproximativ 200 de afecțiuni atacă sistemul osos. Bolile reumatice afectează tot mai mulți copii și tineri, nu doar persoane în etate.

"Aproximativ 80 la sută dintre moldovenii care au mai mult de 65 de ani suferă de osteoartrită, o boală degenerativă a articulațiilor. Osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele să devină fragile, este răspândită în proporție de 75 la sută printre persoanele în etate, în special femei. La adulți depistăm artrite reumatoide și sclerodermii. Adolescenții sunt diagnosticați cu febră reumatismală, o patologie care afectează cordul, articulațiile, sistemul nervos central, tegumentele şi țesuturile subcutanate", a relatat Liliana Groppa.

Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și infecțiile netratate contribuie la dezvoltarea și acutizarea afecțiunilor reumatice.

"Amigdalita cronică este una dintre infecțiile ignorate frecvent de către pacienți. Dacă nu este depistată și tratată la timp, afecțiunea atacă articulațiile și inima. Avem pacienți care își tratează singuri traumatismele. Acest obicei are repercusiuni asupra sistemului osos", a precizat Liliana Groppa.

Care sunt semnele bolilor reumatice și cum poate fi protejat sistemul osos, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

1435
Tagurile:
invaliditate, articulații, sistem osos, reumatism, boli reumatice, artrită, Spitalul Clinic Republican, Liliana Groppa
Tematic
Îngrijorător! Cei care se tratează cu antibiotice riscă să aibă rinichi bolnavi
Veste bună pentru bolnavi. Ce se va schimba în acest an
Află cum poți reduce cantitatea de pesticide din fructe și legume
Incredibil: Cât plastic înghițim atunci când mâncăm fructe de mare


Загрузка...