Tamara Nesterov

A ajuns în inima Chișinăului întâmplător: Care este istoria Arcului de Triumf

198
(reînnoit 19:23 20.05.2018)
Care este istoria și semnificația Arcului de Triumf din centrul Chișinăului.
A ajuns în inima Chișinăului întâmplător. Care este istoria Arcului de Triumf

Arcul de Triumf din centrul Capitalei este unul dintre cele mai „vizitate" monumente arhitecturale ale orașului. Puțini dintre noi cunosc însă istoria acestei opere de artă care, potrivit istoricilor, a ajuns întâmplător în inima Chișinăului.

„După războiul ruso-turc, armele turcești au fost topite, iar din masa obținută s-au turnat clopote pentru Catedrala din Chișinău. Clopotele au fost turnate la Ismail. Atunci s-au greșit dimensiunile clopotului mare, care era prea mare pentru foișorul Catedralei în care nu încăpea. Se întâmpla în perioada Imperiului Rus, după războiul rusă-turc. Atunci s-a luat hotărârea de a fi ridicat un Arc de Triumf pentru a putea fi instalat clopotul mare", spune doctorul în studiul artelor, arhitectul și cercetătorul științific, Tamara Nesterov.

Monumentul de 13 metri a fost proiectat de arhitectul ucrainean Luka Zauşchevici, care a luat drept prototip arcurile de triumf din Roma.

„Arcul este de oridine romană. Cele mai multe arcuri de triumf le are orașul Roma. Multe arcuri de triumf au doar doi piloni, dar în Chișinău s-a luat decizia de a fi ridicat un arc de triumf cu patru piloni, datorită poziției pe care o avea. El a fost construit la intrarea în Scuarul Catedralei, între Catedrală și Mitropolie, care se afla pe locul unde se află în prezent Guvernul. Mitropolitul, împreună cu suita, trecea pe sub Arcul de Triumf de fiecare dată când mergea la Catedrală. Deoarece Arcul era așezat pe trotuarul destinat pietonilor, era necesară o altă axă perpendicular pe axa centrală, așa că a fost ales modelul pe patru piloni", conchide Tamara Nesterov.

În anul 2015, Arcul de Triumf din Chișinău a fost inclus într-un Top 10 cele mai frumoase arce din lume, realizat de revista rusă „Aeroflot Premium". Arcul de Triumf din Chișinău a ocupat poziția cinci, după monumentele din Moscova (Rusia), Rimini (Italia), Paris (Franța) și Londra (Marea Britanie).

Autor: Silvia Zavadovschi

198
Tagurile:
triumf, arc, inima, chisinau
Tematic
Bradul de Crăciun din Chișinău va fi instalat lângă Arcul de Triumf
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

201
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

201
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

395
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

395
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

0
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...