Ion Ștefăniță

26 de monumente istorice riscă fie demolate în Capitală

657
(reînnoit 16:32 19.04.2018)
Planul urbanistic general al Capitalei trebuie reactualizat, deoarece pune în pericol patrimoniul cultural.
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală

Din cauza unei erori admise în planul urbanistic al Chișinăului, 26 de monumente istorice riscă să fie demolate în următorii ani. Este vorba despre clădirile amplasate pe bulevardul Cantemir, care se află în centrul istoric al Capitalei. Declarația a fost făcută de directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Stefăniţă, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", moderată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă.

"Trebuie reactualizat planul urbanistic general. Acesta conține o eroare, care poate fi admisă în perspectivă. Bulevardul Cantemir traversează centrul istoric al orasului pe o arteră de comunicație. Din această cauză, de pe harta Chișinăului riscă să dispară 26 de imobile cu statut protejat. Aceeași greșeală există și în planul urbanistic zonal. Pentru a evita această situație, este necesar de a reactualiza planul urbanistic general, de a elabora schema de transport și de a îmbunătăți planul urbanistic zonal", a explicat Ion Ștefăniță.

Ultimele monumente istorice au fost demolate în Capitală în 2013. S-a întâmplat din cauza corupției, inacțiunii instituțiilor responsabile de protejarea patrimoniului cultural și indiferenței agenților economici.

Scandalos: Businessmenii cu afaceri de milioane ne sluțesc orașul>>>

"Din 2006 și până în 2010, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor a activat fictiv. În realitate, această instituție nu a funcționat. Nu a existat un registru de intrare și ieșire a actelor, nu era aplicată legea ocrotirii monumentelor, nu era evaluată situația din domeniu, nu intervenea nimeni când era demolat un monument istoric. În această perioadă au fost distruse 44 de monumente istorice, iar vinovații nu au fost pedepsiți. În decurs de 17 ani a fost amânată, intenționat, publicarea în Monitorul Oficial a Registrului Monumentelor Republicii Moldova. Din această cauză nu au putut fi pedepsiți cei care au admis demolarea monumentelor istorice", a precizat Ion Ștefăniță.

Înfiorător: Cum ar putea ajunge Chișinăul peste 100 de ani>>>

Una dintre prioritățile Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor este iluminarea artistică a fațadelor instituțiilor de cultură din Capitală. Ion Ștefăniță susține că această măsură va dezvolta turismul nocturn.

"Dorim să punem în valoare instituțiile culturale pe timp de noapte. Să aibă posibilitatea vizitatorii să stea la o terasă, să consume ceai, o cafea, un pahar cu vin, așa cum se practică în alte state. Până la sfârșitul acestui an, va fi iluminată artistic fațata Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală. Din păcate, Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat proiectele de iluminare artistică a Palatului Național "Nicolae Sulac" și a Palatului de Operă și Balet "Maria Bieșu", a menționat Ion Ștefăniță.

De ce proiectele de iluminare artistică a Palatului Național "Nicolae Sulac" și a Palatului de Operă și Balet "Maria Bieșu" nu au fost susținute de consilierii municipali și ce venituri ne va aduce reabilitarea centrului istoric al Chișinăului, aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

657
Tagurile:
demolarea monumentelor istorice, iluminarea instituțiilor de cultură, restaurarea monumentelor, patrimoniu național, monumente istorice, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice, Ion Ștefăniță
Tematic
Ce monumente istorice din Chişinău vor fi restaurate în curând
Peste 500 de sate din Moldova nu au casă de cultură. Ce propune Monica Babuc
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

160
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

160
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

355
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

355
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...