Eduard Cheptănaru

Important! Ce malformații cardiace congenitale pot fi operate în Moldova

170
(reînnoit 20:06 27.02.2018)
Peste 100 de malformații cardiace congenitale pot fi operate în Republica Moldova. Responsabilii din cadrul Spitalului Clinic Republican spun că, anual, medicii din cadrul instituției realizează circa 300 de intervenții pe cord, iar cei mai mici pacienți sunt nou-născuții.
Important! Ce malformații cardiace congenitale pot fi operate în Moldova

„În prezent, avem posibilități să facem orice fel de intervenție chirurgicală pe cord la copii, începând cu cei nou-născuți. Mai exact, putem trata peste 100 de patologii. Cele mai frecvente sunt simplele defecte cardiace, care sunt desepturi, și continuând cu diferite patologii ce țin de transpoziții de vase și întrerupere de vase. Anual operăm peste 300 de copii", spune medicul cardiovascular din cadrul Spitalul Clinic Republican, Eduard Cheptănaru.

Și Institutul Oncologic dispune de o Secție unde micii pacienți beneficiază de cele mai moderne metode de tratament.

„Copilașii dispun de toate tipurile de tratament posibile care se efectuează în Institutul Oncologic, începând cu tratamentul chirurgical, radioterapie, tratamentul chimioterapeutic, hormonal, imunoterapie, în funcție de patologia pe care o are. Dispunem de tratamente bune, actuale, în domeniul oncologiei", a declarat șefa Secției Pediatrie Oncologică din cadrul Institutului Oncologic, Natalia Lisița.

Amintim că fostul ministru al Sănătății Ruxanda Glavan a emis, în 2017, un ordin prin care medicilor le este interzis să trimită copiii cu malformații cardiace congenitale peste hotare, pentru tratament chirurgical, fără aprobarea specialiștilor Institutului Mamei și Copilului și a Spitalului Clinic Republican.

Potrivit documentului, medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești sunt obligați să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, pacienții trebuie examinați obligatoriu de un consiliu medical din care fac parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri, care stabilește pentru fiecare copil metoda potrivită de tratament.

Dacă minorii nu pot fi operați în țară, consiliul elaborează un raport medical în care argumentează necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare. Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova se nasc anual aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale.

170
Tagurile:
operații, intervenții pe cord, intervenții chirurgicale, malformații congenitale, inimă, spital, medici, Natalia Lisița, Eduard Cheptănaru, Chișinău
Tematic
Pacienții cu boli rare vor fi asigurați sută la sută cu tratamente gratuite
Cei mai mulţi moldoveni mor din cauza bolilor de inimă
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

160
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

160
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

355
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

355
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

0
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...