Ina Luca și Laura Țurcan

Medicii sunt alertați. Mai mulți copii suspectați de rujeolă

118
(reînnoit 13:06 14.08.2018)
Copiii nevaccinați, care pleacă în țările vecine, riscă să se îmbolnăvească de rujeolă
Medicii sunt alertați. Mai mulți copii suspectați de rujeolă

Numărul cazurilor de rujeolă în țara noastră ar putea crește în acest an, în condițiile epidemiei din țările din vecinătate. De această părere sunt autoritățile din domeniul sănătății publice, care sunt îngrijorare din cauza ratei joase de vaccinare împotriva virusului rujeolic. Despre riscul răspândirii epidemiei de rujeolă în Republica Moldova a discutat jurnalista Maria Dimineț cu șefa de secție din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică Laura Țurcan și medicul de familie Ina Luca.

Rata de imunizare în Republica Moldova împotriva rujeolei descrește și constituie în prezent 88,9 la sută. Epidemia de rujeolă de pe continentul european, inclusiv din Ucraina și România, reprezintă o amenințare pentru copiii nevaccinați din țară noastră.  

Al doilea caz de îmbolnăvire cu rujeolă a fost înregistrat în Moldova>>>

"Riscul răspândirii rujeolei există permanent în țara noastră. Adulții pleacă des peste hotare, deseori cu copii mici, nevaccinați. Riscăm să importăm mai multe cazuri de rujeolă din România și Ucraina. Recomandăm părinților să-și vaccineze copiii dacă planifică să migreze. Vaccinarea este singura măsură eficientă de protecție împotriva virusului rujeolei și împotriva complicațiilor provocate de infecție", a explicat Laura Țurcan.

Important pentru cei care au revenit de peste hotare sau intenționează să iasă din țară!>>>

Complicațiile provocate de rujeolă pot fi letale pentru un copil, gravidă sau bătrân, afirmă Ina Luca. Medicul consideră că părinții pun în pericol viața copiilor, atunci când refuză să-i vaccineze.

"Vaccinul împotriva rujeolei nu provoacă alte maladii, așa cum se vehiculează. Dacă minorul este sănătos, nu are febră, nu se simte rău, nu are alte maladii concomitente grave, atunci vaccinul nu poate dăuna. Dacă minorul are o problemă de sănătate, atunci imunizarea este amânată pentru o perioadă", a precizat medicul Ina Luca.

Rujeola — simptome, complicații și tratament>>>

Medicii au precizat că vaccinul împotriva rujeolei provoacă rareori reacții adverse. Acestea se manifestă prin febră ușoară și inflamația glandelor salivare, simptome care durează câteva zile și nu sunt periculoase pentru sănătate.

Mai multe detalii despre acest subiect aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

118
Tagurile:
rujeola, Romania, epidemie, vaccinare, Ucraina, Ina Luca, Laura Țurcan
Tematic
Un preot ortodox pune degetul pe rană: Iată ce crede despre vaccinare
Două metode de imunizare a copiilor pentru perioada rece a anului
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

178
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

178
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

378
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

378
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

0
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...