Cataraga Sergiu

Istoric, despre trucul armatei sovietice în Operațiunea Iași-Chișinău

256
(reînnoit 13:48 30.08.2017)
Data de 24 august a intrat în istorie ca zi în care Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost eliberată de la trupele naziste

Lectorul superior la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", Sergiu Cataraga, a povestit pentru Sputnik Moldova la ce truc a recurs Armata Roșie pentru a obține succes în Operațiunea Iași-Chișinău.

"URSS sau Armata Roșie a fost nevoită să planifice această acțiune militară cu o mică operațiune de inducere în eroare, care a început prin ofensiva trupelor sovietice de la capul de pod Șerpeni", a menționat Cataraga.

Potrivit istoricului, în urma acestui manevre, trupele Germane au fost induse în eroare, crezând că Armata Sovietică va începe de acolo ofensiva în Basarabia. Și, într-adevăr, naziștii au căzut pradă acestui truc și au aruncat rezervele spre Șerpeni, gura Bâcului. Pe când operațiunea reală de ofensivă a urmat ceva mai la sud.

Ca rezultat, trupele naziste au fost parțial încercuite, o parte reușind să se retragă mai spre Vest, iar sovieticii au intrat în Chișinău pe dată de 24 august, a menționat Cataraga.

Istoricul a subliniat că de fapt operațiile militare s-au încheiat abia pe dată de 28 august. Când ultimele trupele Germane și aliaților lor au fost înfrânți în ultima încercuire în satul Pogănești, mai la sud de Leușeni.

256
Tagurile:
Operațiunea de la Iași-Chișinău, Al Doilea Război Mondial, Sergiu Cataraga, Iași, Chișinău, România
Tematic
Bombă din al II-lea Război Mondial, la locul dezastrului din Fukushima
De ce după semnarea pactului de neagresiune Germania a atacat URSS


Загрузка...