Diana  Țuțu

Canicula în Moldova: Riscuri şi recomandările salvatorilor

93
În Republica Moldova a fost anunţat cod galben de caniculă. Acesta va fi valabil până pe în data de 1 iulie. Ofițerul de presă al Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Diana Ţuţu, i-a comunicat corespondentului Sputnik Moldova care sunt măsurile întreprinse de autorități în această perioadă
Canicula în Moldova: Riscurile şi recomandările salvatorilor

"Cea mai recentă măsură este instalarea corturilor de reabilitare, atât în municipiul Chişinău, cât şi în unele raioane din ţară. Deja acestea sunt puse la dispoziţia oamenilor în toate cele cinci sectoare ale Capitalei şi în raionul Cahul, municipiul Bălţi şi UTA Găgăuzia", a menţionat Ţuţu.

Potrivit ei, în aceste puncte de reabilitare, pe lângă posibilitatea de a se odihni la umbră, cetăţenii pot să bea apă rece. În afară de salvatori şi pompieri care au grijă să le acorde oamenilor primul ajutor, în aceste corturi se află și lucrători medicali. În cazul în care unei persoane i se face rău, specialiştii îi vor oferi medicamente şi îi vor acorda îngrijiri medicale până la sosirea echipajului de urgență.

În Chişinău corturile sunt instalate la următoarele adrese: sectorul Botanica, în apropierea centrului comercial "O mie de mărunţişuri", de pe bulevardul Dacia; sectorul Centru, în preajma Pieţei Centrale; sectorul Râşcani, lângă piaţa "Matei Basarab"; sectorul Buiucani, strada Calea Ieșilor, nr.1; sectorul Ciocana, strada Ginta Latină, nr.18.

Oamenii vor putea beneficia de ajutorul medicilor și salvatorilor din punctele de reabilitare în fiecare zi, de la 11:00 până 18:00.

Ţuţu a menționat ca în această perioadă Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale desfășoară o campanie de prevenire a cazurilor de înec, care sunt frecvente în zilele de sâmbătă şi duminică. În aceste zile pompierii și salvatorii supraveghează plajele bazinelor acvatice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

93
Tagurile:
inec, recomandari, vara, riscuri, canicula, salvatori, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Diana Țuțu, Diana Ţurcan
Tematic
Canicula pune pe jar Primăria Chișinău
Medic cardiolog, despre consumul cafelei pe timp de caniculă
Ne așteaptă o vară lungă, caniculară și secetoasă. Vezi prognoza pe termen lung
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

192
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

192
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

388
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

388
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...