Iurie Roșca

Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

312
“Trebuie să privim cu multă prudență manifestările excentrice și năbădăioase ale acestui personaj politic”, în felul acesta a comentat politicianul Iurie Roșca intențiile lui Traian Băsescu de a participa la procesul politic din stânga Prutului. Roșca a făcut aceste afirmații în studioul Sputnik Moldova.
Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă Traian Băsescu este un naiv bine intenționat sau un provocator, Roșca a răspuns: "Eu de mult timp nu-l suspectez pe Traian Băsescu de intenții bune. Nici măcar în raport cu Republica Moldova. Traian Băsescu este un trișor, cum spune el: un animal politic hârșiit, experiment. După ce a distrus tot ce era de distrus în România, a hotărât să se mute în Republica Moldova, să mai facă vâlvă pe aici. A nu se uita că sub mandatul domniei sale, România a acumulat o datorie externă fără precedent în istoria acestei țări: peste 90 de miliarde de euro", a menționat politicianul de la Chișinău.

Băsescu are șanse să devină liderul opoziției de dreapta din Moldova

Roșca mai spune că, dacă Băsescu va hotărî să se mute la Chișinău, el îi va eclipsa pe toți liderii politici ai opoziției de dreapta.

"Dacă Traian Băsescu va decide să se stabilească în Republica Moldova, să se înregimenteze activ în procesul politic din stânga Prutului, eu nu am nicio îndoială că el va deveni cel mai de top politician din opoziție și va acumula un număr semnificativ de voturi, devansându-l cu mult pe Andrei Năstase, nu mai vorbesc de Maia Sandu, Vitalia Pavlicenco, Ana Guțu sau Mihai Ghimpu. Acest personaj va emana un magnetism deosebit, el știe să fascineze publicul", a spus Roșca.

În opinia lui, venirea lui Băsescu la Chișinău, va duce la destabilizarea situației din Republica Moldova.

"Sigur că asta va duce la o destabilizare politică teribilă. Deja eu îmi imaginez ce decizii poate să ia Consiliul Municipal Bălți sau Adunarea Populară din autonomia găgăuză, sau administrația raionului Taraclia, sau deputații din opoziția parlamentară de stânga. Spiritele se pot incendia", susține Roșca.

În opinia sa, eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău va fi dirijată de mai marii de la Washington și Bruxelles.

"Și mă întreb: dacă domnul Băsescu, care s-a demonstrat a fi o sculă obedientă a atlantiștilor, a unor centre de comandă din exterior, va fi de capul său în Republica Moldova sau nu? Deocamdată eu nu am răspuns la această întrebare. Nu cred că, fiind 10 ani în funcția de președinte al României și având atâtea relații și combinații cu mai marii de la Washington și Bruxelles, ar face acum, după ce s-a pensionat, tot ce-i trăsnește prin cap fără a coordona anumite chestii", a precizat Roșca.

Băsescu confundă interesele naționale ale României cu cele ale Republicii Moldova

Iurie Roșca a mai declarat că eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău este contraproductivă pentru Republica Moldova.

"Băsescu este un personaj indezirabil în Republica Moldova pentru o bună parte dintre politicieni și contraproductiv pentru interesul național al țării noastre. Ceea ce nu poate înțelege Băsescu, și eu am avut ocazia să vorbesc cu el pe subiectul acesta de câteva ori, el chiar nu înțelege nimic din ceea ce privește Republica Moldova. El consideră că interesele naționale ale Republicii Moldova sunt unele și aceleași cu cele ale României, așa cum le înțelege el aceste interese naționale. Adică: să distrugă economia românească, s-o predea vest-europenilor și americanilor, să instaleze baze NATO în fiecare sat. El nu înțelege deloc specificul Republicii Moldova, cât de pestriț etnic este acest teritoriu. Cât de fragilă este pacea civică în acest spațiu, cât de substanțiale sunt deosebirile de mentalitate, inclusiv codurile culturale, inclusiv codurile de comportament. Băsescu nu înțelege că noi suntem o altă comunitate de oameni. Vorbim aceeași limbă — limba română, facem parte din aceleași trunchi al poporului român, avem același trecut, dar avem un prezent și un viitor diferit. România nu este în stare să-și gestioneze propriile treburi politice, administrative și economice, necum să mai ia în spate și Republica Moldova", a mia spus Iurie Roșca.

Autor Sergiu Praporșcic

312
Tagurile:
indicația americanilor, poporul român, interesele naționale, limba română, NATO, Ana Guțu, Iurie Roșca, Vitalia Pavlicenco, Traian Băsescu, Maia Sandu, Mihai Ghimpu, București, Washington, Bruxelles, România
Tematic
Cine stă în spatele demonstrațiilor unioniștilor: Plahotniuc, Băsescu, Soros
Băsescu este gata să-l acţioneze în judecată pe Dodon
Vești proaste pentru Băsescu: procurorii din nou pe urmele lui
Aliona Serbulenco

Important pentru părinți: Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

201
(reînnoit 19:10 20.08.2018)
Specialiștii trag un semnal de alarmă: la ce riscuri sunt expuși copiii neimunizați.
Important pentru părinți! Riscurile la care-și expun copiii dacă nu-i vaccinează

Tot mai mulți părinţi decid să nu-și vaccineze copiii. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, părinţii refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase, convingeri personale, dar şi pentru că nu sunt informaţi în privinţa riscului de contractare a unor boli periculoase cum sunt rujeola sau rubeola. 

Cert este că, în ultimii 10 ani, rata imunizării a scăzut cu opt la sută, iar în prezent constituie doar 87 de procente.

„Dacă în 2007, 95% din populația țării era vaccinată, ceea ce reprezenta și norma recomandată de instituțiile internaționale, în prezent, doar 87% din populație este vaccinată împotriva rujeolei, ceea ce înseamnă că avem un statut al imunității foarte scăzut. În raioanele Ceadâr-Lunga și Taraclia, dar și în orașele Bălți și Chișinău, acest procent este și mai scăzut", spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul Ministerului Sănătății atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație plauzibilă.

„În ultimii ani am observat atâtea contraindicații, care sunt niște mituri. Mai mult, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii fără a avea o explicație. Multe mame se bazează pe zvonurile auzite de la vecină sau de pe internet, ceea ce este incorect", adaugă Aliona Serbulenco.

Amintim că 40 de copii din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care a petrecut mai bine de o lună în Ucraina, unde este focar de rujeolă. Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Aceștia, la rândul lor i-au infectat pe alții 15, iar astăzi, cifra a ajuns la 40.

Autor: Silvia Zavadovschi

201
Tagurile:
parinti, copii, rujeola, vaccin, pericol, Silvia Zavadovschi, Aliona Serbulenco
Tematic
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i


Загрузка...
Vlad Mircos

Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

395
(reînnoit 13:53 19.08.2018)
Educația muzicală este o disciplină pe care unii o neglijează și nu îi oferă o importanță majoră precum altor materii.
Compozitor: Educația muzicală modelează personalitatea elevilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul Vlad Mircos a relatat despre activitatea educațională în cadrul disciplinei Educație muzicală, dar și despre importanța acesteia pentru dezvoltarea elevilor.

”Din păcate educația muzicală nu a fost și nici nu este considerată o disciplină de studiu importantă în procesul educațional școlar. Eu am avut marele noroc de profesorul de muzică din școală care organiza lecții de cor. Astfel ne pregăteam de festivalurile raionale și ocupam locuri de frunte. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca personalitate și să descopăr dragostea față de muzică”, a relatat Vlad Mircos.

Compozitorul susține că educația muzicală este o disciplină foarte importantă, care modelează personalitatea și comportamentul elevilor. Studierea muzicii facilitează înțelegerea celorlalte materii și dezvoltă aptitudini și caracter. Totodată, pe lângă genurile de muzică promovate în rândul tinerilor, copiii trebuie să cunoască și despre muzica academică — clasică, care a trecut examenul timpului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

395
Tagurile:
educatie muzicala, compozitor, personalitate, elevi, Vlad Mircos
Tematic
Muzica - sursa nelimitată de fericire pentru interpretul Sergiu Moșneagu
Muzica clasică - marea provocare a cantautorului Sergiu Țurcanu


Загрузка...
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

0
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...