Părintele Sergiu Ivanov, parohul bisericii din satul Vărzărești

Cât de bogată trebuie fie masa de sărbătoare a unui creștin

2252
(reînnoit 16:23 22.02.2018)
Parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, părintele Sergiu Ivanov, a criticat dur obiceiurile creștinilor din Republica Moldova de a marca sărbătorile religioase cu chefuri, mese copioase și multă băutură, fără a merge la slujba de la biserică.
Cât de bogată trebuie să fie masa de sărbătoare a unui creștin

"Nici o sărbătoare din toată cununa calendaristică a anului bisericesc, repet, nici o sărbătoare, nu ne cheamă la mâncare și băutură", a declarată părintele Sergiu Ivanov într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

"Moldovenii noștri au o tradiție: dacă te cheamă Ion, trebuie să bei pentru că te cheamă Ion. Sau dacă sărbătorim 40 de sfinți, atunci trebuie să bem 40 de pahare. Dar nici unul dintre sfinții Bisericii nu a fost alcoolici, nici iubitor de mâncăruri, nici de desfătări, n-a mers la nunți, cumătrii, discoteci și așa mai departe. Dimpotrivă, toți au trăit o viața aleasă și biserica la asta ne cheamă: să privim spre credința și viața lor și să le urmăm întocmai", a afirmat parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vărzărești, Nisporeni.

Părintele Sergiu Ivanov a recurs și la un exemplu: Cina cea de Taină.

"Iar noi respectăm doar partea formală a lucrurilor. Dacă este Ziua Învierii sau Paștele, cum o numim în popor, numaidecât oamenii dau buzna în piață, ca să facă cumpărături pentru masa de sărbătoare. Dacă este sărbătoarea Nașterii Domnului, numaidecât toată lumea merge la piață. Or la Cina cea de Taină vedeți masa cea mare pe care o gătește Hristos și la care îi cheamă pe apostoli. Pe masă ce era pus? O pâine și un pahar cu vin. La asta i-a chemat Hristos. Să ne unim în jurul Trupului lui Hristos", a menționat preotul.

Calendar Creștin Ortodox 2018: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Vom menționa că parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, părintele Sergiu Ivanov, a făcut aceste afirmații în cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, în data de 15 februarie, ziua în care Biserica Ortodoxă cinstește marea sărbătoare împărătească — Întâmpinarea Domnului.

Istoricul sărbătorii Întâmpinarea Domnului

La 40 de zile după Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, ascultând de porunca Legii Vechi și împlinind această poruncă, a fost adus Pruncul Iisus de către Preacurata Maica Sa și de dreptul Iosif la Templu. Atunci bătrânul Simion, căruia îi era făgăduit de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea până ce nu va vedea pe Domnul Iisus Hristos, luându-L în brațe și mulțumindu-I lui Dumnezeu, a rostit aceste cuvinte profetice: "Acum eliberează pe robul Tău Stăpâne, după cuvântul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor. Lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel"(Lc. 2,29-32).

Acest mare eveniment al Întâmpinării Domnului împlinește porunca Legii Vechi, să ne facă pe toți liberi față de această Lege. Dar, totodată, ne cheamă să respectăm Legea Nouă, putere de mântuire a credinței în El — putere de mântuire a tuturor popoarelor lumii.

2252
Tagurile:
40 de pahare, Ziua Învierii, Cina cea de taină, Paște, Întâmpinarea Domnului, Nașterea Domnului, Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vărzărești, Sergiu Ivanov, Iisus Hristos, comuna Vărzărești, Vărzărești, Nisporeni
Ludmila Balan

Exclusiv: Cerințele Ludmilei Balan față de nora sa, viitoarea soție a lui Dan Balan

2729
(reînnoit 14:12 15.04.2018)
Deși este curtat de o mulțime de femei frumoase, are mii de admiratoare, cunoscutul interpret Dan Balan nu se grăbește să-i aducă mamei sale o noră în casă.
Exclusiv: Cerințele Ludmilei Bălan față de nora sa, viitoarea soție a lui Dan Bălan

În cadrul unui interviu oferit pentru studioul de radio Sputnik Moldova, Ludmila Balan (tanti Ludmila), a fost întrebată dacă are anumite cerințe față de nora pe care i-o va aduce Dan acasă.

" Nu îl sâcâi niciodată pe Dan să îmi aducă o noră, eu copiilor mei le-am dat mereu libertate. Nu am cerințe, important este ca Dan să o iubească pe ea și ea să îl iubească pe Dan, atât. Alte cerințe nu am", a declarat Ludmila Balan la Sputnik Moldova.

Autor: Tatiana Cebotari

2729
Tagurile:
nora, sotie, Dan Balan, Ludmila Balan
Tematic
Tanti Ludmila, despre povestea de dragoste a lui Nelu Statan


Загрузка...
Veaceslav Sârbu

Vin timpuri grele pentru șoferi: Iată ce se va întâmpla săptămâna viitoare

19931
(reînnoit 17:26 27.09.2018)
Șoferii prinși băuți la volan vor avea o ”surpriză” uriașă. Ei ar putea să rămână fără pemise de conducere pe un termen de până la patru ani. Șoferii nedisciplinați își vor putea recupera permisul doar după ce vor susține un examen sau vor frecventa un program antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.
Vin timpuri grele pentru șoferi: Iată ce se va întâmpla săptămâna viitoare

Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că modificările la Codul Penal vor intra în vigoare în timpul apropiat.

Noile modificări stipulează cazurile în care șoferii băuți nu vor mai putea fi eliberați de răspunderea penală. Astfel, portivit reprezentantului INP, în Codul Contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță nouă cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Eduard Maciac

19931
Tagurile:
retragerea permisului de conducere, Inspectoratul Național de Patrulare, Moldova-Italia, Chișinău
Tematic
Ce se va întâmpla cu șoferii prinși băuți la volan. Anunțul făcut de Alexandru Jizdan!
Șoferii prinși băuți la volan vor fi trimiși la un curs de instruire anti-alcoolic
Iată de când șoferii băuți vor fi obligați să lucreze la morgă


Загрузка...
Vasile Bolea

Motivul pentru care PSRM a propus scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui

14
Deputatul PSRM Vasile Bolea, care este și președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, a explicat motivul pentru care deputații socialiști propun scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țări.

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. Deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii propun scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui țării și trecerea acestuia sub controlul Parlamentului. 

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Deputatul socialist, care deține și funcția de președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, spune că revenirea SIS-ului în subordinea Legislativului nu este ceva nou pentru țara noastră - până în 2019 a fost tot așa. 

”Republica Moldova este o țară parlamentară și este necesară consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”, a mai spus Vasile Bolea. 

În această seara Maia Sandu a declarat că va contesta inițiativa socialiștilor la Curtea Constituțională, dacă aceasta va fi adoptată în plen. Totodată, ea a anunțat că mâine va organiza un protest în fața Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Fracţiunea PSRM, deputați PSRM, PSRM
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
Fosta deputată PSRM, Elena Hrenova a murit


Загрузка...