Silvia Radu

Lux pentru directorul Spitalului nr.1 și WC-uri nefuncționale pentru gravide

473
(reînnoit 15:02 05.02.2018)
Chef de zile mari dat de directorul Spitalului nr.1 din Chișinău chiar în timpul programului de muncă. De la masa de sărbătoare nu au lipsit șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu, și liderul fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu.
Lux pentru directorul spitalului nr.1 și WC-uri nefuncționale pentru gravide

Primarul general interimar, Silvia Radu, cere demisia șefului Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu. Și asta deoarece acesta ar fi permis cheltuirea ineficientă a banilor publici.

Silvia Radu afirmă că l-a atenționat pe Moldovanu încă la sfârșitul anului trecut, iar picătura care a umplut paharul a fost șirul de nereguli depistate la Spitalul nr. 1 din Chișinău.

„Am efectuat o vizită inopinată, săptămâna trecută, la Spitalul nr.1 din Chișinău. Eu cred că este o crimă morală, fiindcă copiii nou-născuți sunt lăsați să fie duși dintr-un corp al spitalului în altul. Nu înțeleg de ce atunci când s-a făcut reparație, prioritate s-a dat cabinetului directorului spitalului, care este de lux, și nu la secțiile spitalului. Și asta în timp ce majoritatea toaletelor din secțiile pentru gravide sunt nefuncționale”, a declarat Silvia Radu în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Inexplicabil este și faptul că administrația instituției a cheltuit un milion de lei pentru un ascensor (n.r. 60 de mii de dolari), în timp ce prețul maxim al unui lift ar fi de 15 mii de dolari.

„Nu înțeleg de ce într-un bloc în care nu s-a reparat nimic, a fost schimbat doar un lift, pentru care s-a achitat un milion de lei. Cu două lifturi se poate repara o secție întreagă de spital. Nu înțeleg de ce prioritate sunt lifturile și nu pe reparație în secții. Mai mult, eu am avut o întâlnire cu producătorii de lifturi care mi-au spus că un lift nu poate să coste mai mult de 10, 12, maxim 15 mii de dolari”, a adăugat Silvia Radu.

Așa că edilul presupune că ar exista o schemă prin intermediul căreia banii publici sunt furați. 

„Diferența dintre prețul real al unui lift și cel de un milion de lei, dat de administrația spitalului, este imensă. Denotă că la instituțiile medicale există o afacere personală cu lifturile”, adaugă Silvia Radu.

Primarul se arată nedumerit și de faptul că cei care intră în spitalele municipale sunt obligați să cumpere bahile.

„Nu înțeleg de ce oamenii care vin la spitale trebuie să achite bani pentru bahile. A păstra igiena în spital este normal, dar eu nu înțeleg cui aparține această afacere, fiindcă bon de casă pentru aceste bahile nu-ți dă nimeni. Presupun că și aici este o afacere privată”, adaugă Silvia Radu.

Șirul neregulilor este completat de un chef dat de directorul spitalului nr.1 chiar în timpul orelor de muncă. S-a întâmplat în ziua în care Silvia Radu a mers la spital. Potrivit edilului, de la masa de sărbătoare nu au lipsit șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu și liderul fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu.

„Mie nu-mi răspundea la telefon nici directorul instituției și nici directorul direcției Sănătate. Când am ajuns, i-am găsit pe aceștia chefuind împreună cu șeful liberalilor din CMC. Cheful era dat cu rațe coapte și alcool”, adaugă Silvia Radu.

Șeful Direcției Sănătate spune că, de fapt, nu era un chef, ci un simplu prânz luat între colegi.

473
Tagurile:
gravide, birou de lux, spitale, fraudă, condiții, Chef, bugetari, medici, bani publici, Chișinau, Republica Moldova
Tematic
Foc și pară la ședința Primăriei Chișinău. Silvia Radu nu mai iartă pe nimeni
Silvia Radu a început să-și formeze echipa cu care va conduce Chișinăul
Ludmila Balan

Exclusiv: Cerințele Ludmilei Balan față de nora sa, viitoarea soție a lui Dan Balan

2542
(reînnoit 14:12 15.04.2018)
Deși este curtat de o mulțime de femei frumoase, are mii de admiratoare, cunoscutul interpret Dan Balan nu se grăbește să-i aducă mamei sale o noră în casă.
Exclusiv: Cerințele Ludmilei Bălan față de nora sa, viitoarea soție a lui Dan Bălan

În cadrul unui interviu oferit pentru studioul de radio Sputnik Moldova, Ludmila Balan (tanti Ludmila), a fost întrebată dacă are anumite cerințe față de nora pe care i-o va aduce Dan acasă.

" Nu îl sâcâi niciodată pe Dan să îmi aducă o noră, eu copiilor mei le-am dat mereu libertate. Nu am cerințe, important este ca Dan să o iubească pe ea și ea să îl iubească pe Dan, atât. Alte cerințe nu am", a declarat Ludmila Balan la Sputnik Moldova.

Autor: Tatiana Cebotari

2542
Tagurile:
nora, sotie, Dan Balan, Ludmila Balan
Tematic
Tanti Ludmila, despre povestea de dragoste a lui Nelu Statan


Загрузка...
Veaceslav Sârbu

Vin timpuri grele pentru șoferi: Iată ce se va întâmpla săptămâna viitoare

19917
(reînnoit 17:26 27.09.2018)
Șoferii prinși băuți la volan vor avea o ”surpriză” uriașă. Ei ar putea să rămână fără pemise de conducere pe un termen de până la patru ani. Șoferii nedisciplinați își vor putea recupera permisul doar după ce vor susține un examen sau vor frecventa un program antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.
Vin timpuri grele pentru șoferi: Iată ce se va întâmpla săptămâna viitoare

Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că modificările la Codul Penal vor intra în vigoare în timpul apropiat.

Noile modificări stipulează cazurile în care șoferii băuți nu vor mai putea fi eliberați de răspunderea penală. Astfel, portivit reprezentantului INP, în Codul Contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță nouă cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Eduard Maciac

19917
Tagurile:
retragerea permisului de conducere, Inspectoratul Național de Patrulare, Moldova-Italia, Chișinău
Tematic
Ce se va întâmpla cu șoferii prinși băuți la volan. Anunțul făcut de Alexandru Jizdan!
Șoferii prinși băuți la volan vor fi trimiși la un curs de instruire anti-alcoolic
Iată de când șoferii băuți vor fi obligați să lucreze la morgă


Загрузка...
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

0
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...