Octavian Armașu

Gata cu trucarea licitațiilor publice! Anunțul făcut de Octavian Armașu

270
(reînnoit 19:56 31.01.2018)
Începând cu primăvara acestui an, procesul de organizare a licitațiilor publice va fi digitalizat. Cel puțin asta promite Octavian Armașu

Licitațiile organizate de autoritățile publice locale nu vor mai putea fi trucate. Și asta deoarece procesul de organizare a achizițiilor publice va fi digitalizat. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, anunță că procesul de implementare a noului mecanism este pe ultima sută de metri și, începând cu primăvara acestui an, va putea fi pus în aplicare.

„Cunoașteți că am inițiat procesul de implementare a sistemului de achiziții electronice. Practic, noi am început procesul de instruire a primăriilor cum să folosească acest sistem pentru achizițiile de valoare mică și am finalizat testările proceselor legate de semnarea electronică a contractelor. După ce trecem de primul nivel de instruire a reprezentanților autorităților publice locale, vom merge la instruirea autorităților în ceea ce ține de semnarea online a contractelor", anunță ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Ministrul dă asigurări că noua procedură va exclude orice posibilitate de fraudare a licitațiilor. Și asta deoarece reprezentanții autorităților publice nu vor interacționa fizic cu participanții la licitații.

„Asta presupune că contractul se formează de sistem, în baza datelor prezentate de autoritatea contractantă și oferta agentului economic, în baza rezultatelor tenderului. Sistemul nu permite omisiuni, iar contractul se semnează de ambele părți cu semnătură electronică, după care este transmis în format electronic la trezorerie unde este înregistrat. Tot procesul acesta se face din oficiu. Ulterior, toate datele din contract ajunge în baza centrală, iar informația este publică", adaugă Octavian Armașu.

Tot ce trebuie să facă reprezentanții autorităților publice locale pentru a folosi noul mecanism este să se înregistreze pe platformele centrale de achiziții publice.

Amintim că memorandumul pentru crearea platformelor online de desfășurare a achizițiilor publice a fost semnat tocmai la sfârșitul lunii noiembrie 2016.

270
Tagurile:
licitatie trucata, licitatie, contracte de achiziţie, autorități, primării, Octavian Armașu, Chisianu, Republica Moldova
Tematic
Procedurile de achiziții publice vor fi mai transparente
Înțelegeri de cartel și oferte trucate: Amenzi de milioane pentru 2 companii
Licitațiile publice trucate nu au vizat grădinițele private


Загрузка...