În 2017, dintre cei 7800 de solicitanți de subvenții în agricultură, 5100 de agricultori și-au primit banii. O premieră pentru Republica Moldova, spune directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc.
Și suma alocată pentru susținerea producătorilor agricoli nu a mai avut precedent — 900 de milioane de lei au fost destinați în 2017 subvenționării afacerilor din agricultură, cu 200 de milioane de lei mai mult comparativ cu 2016.
„Pentru anul 2017, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural a fost de 900 de milioane de lei. O sumă fără precedent. Ceea ce a determinat și un număr record de cereri. Din păcate, am avut povara de a stinge datoriile din anii precedenți. Cunoașteți că, chiar de la începutul acestui an, ne-am concentrat pe datoriile din anii precedenți, care s-au estimate la 340 de milioane de lei, altele 31 de milioane au constituit contribuția statului în Fondul Viei și a Vinului, conform legii, iar 11 milioane — pentru cheltuielile de administrare. Efectiv, pentru finanțare, în acest an au fost disponibile 520 de milioane de lei", a declarant șeful AIPA, Nicolae Ciubuc.
Potrivit lui Nicolae Ciubuc, cei 2700 de agricultori care au rămas fără subvenții în acest an vor avea prioritate în 2018, când în Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și a Mediului Rural vor fi vărsate 900 de milioane de lei.
În cadrul unui interviu oferit pentru studioul de radio Sputnik Moldova, Ludmila Balan (tanti Ludmila), a fost întrebată dacă are anumite cerințe față de nora pe care i-o va aduce Dan acasă.
" Nu îl sâcâi niciodată pe Dan să îmi aducă o noră, eu copiilor mei le-am dat mereu libertate. Nu am cerințe, important este ca Dan să o iubească pe ea și ea să îl iubească pe Dan, atât. Alte cerințe nu am", a declarat Ludmila Balan la Sputnik Moldova.
Autor: Tatiana Cebotari
Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că modificările la Codul Penal vor intra în vigoare în timpul apropiat.
Noile modificări stipulează cazurile în care șoferii băuți nu vor mai putea fi eliberați de răspunderea penală. Astfel, portivit reprezentantului INP, în Codul Contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță nouă cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Eduard Maciac
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. În urma perchezițiilor de miercuri în cadrul Penitenciarului nr.15 din Cricova, oamenii legii au depistat în celulele deținuților mai multe obiecte interzise. Este în premieră când se fac asemenea percheziții de amploare în cadrului unui penitenciar. Potrivit Poliției, descinderile au demarat în cadrul dosarului penal în privința unuia dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Este vorba despre Serghei Demcenco, care este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.
Astfel, în urma perchezițiilor au fost depistate obiecte interzise precum alcool, jocuri de noroc și telefoane. Totodată, oamenii legii au găsit peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele pentru telefoane, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diverse dimensiuni, care urmează să fie supuse expertizării pentru stabilirea și analiza conținutului. Totodată, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker.
În cadrul perchezițiilor, oamenii legii au găsit și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și valute. În urma descinderilor, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost lichidat imediat de administrația penitenciarului.
Totodată, au fost găsite zeci de seringi cu substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu praf, acestea urmând să fie supuse expertizei pentru a se stabili dacă este vorba de droguri. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.
Oamenii legii au decis transferul a 13 deținuți în alte penitenciare. Potrivit Poliției, aceștia dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile lor urmează să fie investigate.
În urma descinderilor, procurorul responsabil de acest caz a decis reținerea pentru 72 de ore a șefului Penitenciarului nr.15 din Cricova. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova