Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a declarat că a luat act de solicitarea lui Mihai Ghimpu, iar Banca Națională a Moldovei este în căutarea unei modalități de a oferi mai multe informații privind lista celor care au beneficiat de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate, întrucât legea nu permite desecretizarea unor astfel de informații pentru că aceste date sunt cu caracter personal.
"Noi am avut în trecut această solicitare a lui Mihai Ghimpu. La acel moment, răspunsul nostru a fost că legea nu ne permite să comunicăm aceste date: ele sunt de natură personală și legea ne interzice să le facem publice. Acum înțeleg că există un interes public, și nu doar din partea PL, dar și din partea publicului", a declarat guvernatorul Băncii Centrale.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|
În cadrul unui interviu oferit pentru studioul de radio Sputnik Moldova, Ludmila Balan (tanti Ludmila), a fost întrebată dacă are anumite cerințe față de nora pe care i-o va aduce Dan acasă.
" Nu îl sâcâi niciodată pe Dan să îmi aducă o noră, eu copiilor mei le-am dat mereu libertate. Nu am cerințe, important este ca Dan să o iubească pe ea și ea să îl iubească pe Dan, atât. Alte cerințe nu am", a declarat Ludmila Balan la Sputnik Moldova.
Autor: Tatiana Cebotari
Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că modificările la Codul Penal vor intra în vigoare în timpul apropiat.
Noile modificări stipulează cazurile în care șoferii băuți nu vor mai putea fi eliberați de răspunderea penală. Astfel, portivit reprezentantului INP, în Codul Contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță nouă cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Eduard Maciac
CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Medicii din Moldova au început să fie vaccinați de marți, 2 martie, împotriva COVID-19. Ei ai fost imunizați cu preparatul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud.
Primul dintre cei vaccinați în țara noastră a fost Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican. El a povestit în cadrul emisiunii Sputnik MATINAL la cum se simte acum, după ce au trecut aproape 24 de ore de la vaccinare.
Întrebat dacă medicii au avut anumite temeri în ceea ce ține de vaccinare , medicul a spus că cea mai mare temere a medicilor este prin prisma pacienților gravi de la terapie intensivă și gândul să nu ajungă și ei acolo. ”Știind despre impactul devastator al acestei boli asupra organismului, moi ne rugam să vină mai repede acest vaccin”, a spus medicul.
Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>
El a menționat că sunt descrise o sumedenie de reacții și nu se poate face abstracție de ele, dar sunt cunoscute și datele oficiale ale OMS, și trebuie să ne informăm din surse credibile, astfel că medicii moldoveni au fost asigurați că nu există motive de îngrijorare, sun reacții ca la orice alte vaccinuri, a explicat Alexandru Botizat, menționând că nu a fost pus la îndoială gradul de eficiență al vaccinului, și nici nu au exagerat acele complicații care ar putea inerveni.
La aproape de 24 de ore de la vaccinare, medicul a spus că se simte bine și este plin de optimism. El a menționat că s-a simțit în momentul în care a fost primul imunizat în pielea lui Iurii Gagarin, explorând acest ”cosmos al vaccinării”.
”Sunt niște semne locale, semne de slăbiciune ușoare pe care le-am așteptat de fapt, ceea ce înseamnă că vaccinul este activ, are efect. Și colegii mei care s-au vaccinat au spus că au avut aseară un pic de slăbiciune, și un pic de durere la locul injectării, dar în linii generale starea este de nota 10. Optimismul acoperă de fapt totul”, a relatat primul vaccinat din țara noastră
Medicul a mai a spus că toți medicii vaccinați sunt optimiști și asta le dă speranță și încredere.
La Spitalul Clin Republican au fost vaccinate ieri în total în jur de 140 de persoane – medici, asistenți medicali, infirmieri de la terapie intensivă și medici implicați în tratamentul COVID.