Alexandru Oleinic

Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră

241
(reînnoit 12:55 08.06.2021)
Deputatul Alexandru Oleinic consideră că după publicarea raportului Consiliului Concurenței cu privire la piața petrolieră vom avea mai multe surprize, iar asociațiile care apără interesul petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri obscure.
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței despre piața petrolieră

Mai mulți politicieni au solicitat publicarea raportului Consiliului Concurenței cu privire la piața petrolieră, iar chestiunea dată pare să fie subiect de campanie electorală pentru partidele antrenate în alegerile parlamentare. Patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară, de asemenea, au solicitat  publicarea raportului Consiliului Concurenței, inclusiv aplicarea sancțiunilor față de companiile petroliere care au majorat nejustificat prețurile la carburanți.

Deputatul Alexandru Oleinic consideră că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse.

”Nu aș dori să mă pronunț concret, dar, în acel raport pentru fiecare operator pe piață sânt fapte concrete care-l vizează, iar în baza acelor fapte ei trebuie să argumenteze de ce au procedat așa. Pentru aceasta li se oferă un termen de 30 de zile, înțeleg că ei au mai solicitat timp. În această perioadă nu trebuie să existe o intervenție din afară pentru procesul de argumentare a faptelor pe care le constată Consiliul Concurenței. Pot să vă spun că vom avea surprize neplăcute când vom lua cunoștință de raport, iar cei care apără interesul petroliștilor și ignoră conceptul de plafonare se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri obscure”, a declarat Oleinic.

El spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.

”La audierile din comisia de profil, când i-am întrebat pe operatori de ce cresc prețurile, ei ne spuneau deschis că primeau indicații: nu ridicați prețurile, nu coborâți prețurile, iar lucru acesta este inadmisibil”, a menționat Oleinic.

Deputatul a mai declarat că așteaptă să vadă cum ANRE va implementa noua metodologie de plafonare a prețurilor pentru că regulatorul va avea acces la cheltuielile pe care le fac operatorii, inclusiv la acea marjă de rentabilitate. Oleinic este convins că dacă noul mecanism de plafonare va fi aplicat, prețurile la combustibil în Moldova ar putea să scadă între 10 și 15 la sută.

Consiliul Concurenței consideră că publicarea raportului cu privire la înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră care au avut loc în perioada 2019-2021 poartă un caracter confidențial, iar publicarea lui ar fi o încălcare gravă a legislației și ar da posibilitate companiilor vizate în investigație să atace în instanța de judecată activitatea raportorilor. Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței față de operatorii de pe piața petrolieră ar putea varia între 100 și 300 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
Prețurile la petrol, Piața petrolului, Consiliul Concurenţei, ANRE
Tematic
Creșterea prețurilor la carburanți: Consiliul Concurenței a început o investigație
Consiliul Concurenței i-a răspuns administrației prezidențiale – ce spune instituția
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

14
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

120
(reînnoit 20:39 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...