Roman Chircă

Apartamentele în Capitală: Prognozele și sfaturile specialiștilor

588
(reînnoit 19:28 05.06.2021)
Apartamentele în Chișinău: Ce prognoze oferă experții vizavi de prețul imobilelor și ce trebuie să cunoască cetățenii care-și doresc să procure o locuință în Capitală.
Prețul apartamentelor în 2021: Prognozele experților

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul economic Roman Chircă a precizat că piața imobiliară va fi solicitată în permanență, indiferent de situația economică din țară. Chiar și pe timp de pandemie, unii moldoveni au ales să procurare imobile, considerând aceasta o investiție bună pentru viitor.

Potrivit expertului, piața imobiliară va cunoaște o ușoară creștere în perioadă următoare, în special în ceea ce privește apartamentele din blocurile noi.

"Nu exclud o ușoară creștere a prețurilor pentru apartamentele din blocuri noi. Astfel, cele din clasa medium și medium-lux vor înregistra o ascensiune în acest sens. Apartamentele mai vechi vor avea o valoare mai mică și chiar ar putea să se înregistreze scăderi de preț", a precizat Roman Chircă.

Etape esențiale la procurarea locuinței

Decizia de a procura un bun imobil trebuie să fie precedată de o serie de acțiuni. Expertul imobiliar Victoria Dercaci susține că prima regulă este să alegeți un om de încredere – fie un jurist, avocat, expert imobiliar, care ulterior va verifica tranzacția de la început până la final.

Victoria Dercaci
© Sputnik / Mihai Caraus
Victoria Dercaci

Un alt pas important este să verificați la Agenția Servicii Publice numărul cadastral deplin al apartamentului, iar fiecare încăpere trebuie să fie înregistrată la oficiul cadastral teritorial.

"Accesul la baza de date la ASP este absolut gratuit și puteți solicita orice informație. De asemenea, când mergeți în companie solicitați autorizația de construcție, numărul cadastral, certificatul de urbanism și proiectul. După care mergeți la cadastru, verificați dacă acest număr este înregistrat de companie, ulterior mergeți la notar și autentificați un contract de vânzare-cumpărare", a explicat Victoria Dercaci.

Potrivit expertului imobiliar, după autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, pentru a vă asigura că sunteți unicul proprietar, este important să mergeți la cadastru și să depuneți noul număr cadastral.

De menționat că, potrivit statisticii Agenției Servicii Publice, în 2020, la serviciile cadastrale teritoriale au fost înregistrate 65 831 de apartamente și 40 709 case individuale.

În peste 28 de mii de cazuri a fost vorba de vânzarea-cumpărarea apartamentelor. Case individuale au fost vândute și cumpărate mai bine de 8500. Cifrele nu s-au schimbat esențial comparativ cu anul 2019.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

588
Tagurile:
preț, apartamente
Tematic
Cele mai scumpe apartamente din Chișinău: Cât de des sunt cumpărate locuințe de elită
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

23
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

41
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Bender

Artiom Turov: Declarația Dumei de Stat un semnal clar pentru autoritățile Moldovei