Ion Chicu

Un fost premier vorbește despre situația de la CFM

73
(reînnoit 15:30 04.06.2021)
Fostul premier Ion Chicu consideră că statul trebuie să-și asume în totalitate responsabilitatea pentru situația care s-a creat la CFM, iar această întreprindere nu va supraviețui dacă acolo nu se vor face reorganizări așa cum prevede noul Cod al transportului feroviar.
Un fost premier vorbește despre situația de la CFM

După ce în anul 2020 Guvernul a aprobat noul Cod al transportului feroviar, proiectul a ajuns în Parlament însă așa și nu a fost examinat de deputați.

În prezent, conform vechiului Cod Feroviar, Calea Ferata este monopolist pe piață, iar în cazul în care Parlamentul ar fi adoptat noua lege, serviciile feroviare din Moldova ar fi putut fi separate și liberalizate. Este vorba de separarea activităților de gestionare a infrastructurii feroviare, operațiunile de transport feroviar de marfă și operațiunile de transport de pasageri. Totodată, potrivit noului Cod Feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri. Executivul va fi obligat să aloce anual sectorului feroviar circa 250 de milioane de lei.

Fostul premier Ion Chicu consideră că statul trebuie să-și asume în totalitate responsabilitatea pentru situația care s-a creat la CFM, iar această întreprindere nu va supraviețui dacă acolo nu se vor face reorganizări. De la debutul pandemiei, CFM se confruntă cu probleme financiare, inclusiv cu restanțe la plata salariilor. Ion Chicu spune că CFM trebuie să-și onoreze toate datoriile față de angajați, iar asta ar fi posibil cu un management responsabil.

„Statul trebuie să ajute CFM prin garanții ca să-și achite angajații, trebuie și reforme acolo, dar nu de concediat oamenii pentru că specialiști în domeniul feroviar sunt puțini. Este necesar de implementat noul Codul Feroviar pe care Guvernul l-a aprobat dar proiectul se prăfuiește în Parlament. Nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea”, a opinat Chicu.

Fostul premier mai spune că este necesară reorganizarea acestei întreprinderi pentru a vedea ce se întâmplă cu infrastructura feroviară, operațiunile de transport de marfă și transportul de pasageri.

„Din ceea ce vedem, este că statul investește masiv acolo, s-au procurat locomotive noi, de asemenea urmează să fie investiți bani în infrastructura feroviară - circa 100 de milioane de euro pentru reconstrucția tronsonului de cale ferată care va conecta centrul republicii cu portul Giurgiulești, dar este necesar ca și pe partea operațională să fie în ordine, să existe rentabilitate, eficiență, iar asta trebuie s-o asigure companiile private”, a menționat Ion Chicu.

Recent, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale a demarat o investigație într-un dosar de delapidări la Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova". În dosar sunt vizați foști directori ai întreprinderii, dar și reprezentanți ai unor companii de expediție din domeniul feroviar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
servicii feroviare, reorganizare, restanțe salariale, CFM
Tematic
Câte miliarde trebuie să înghită Calea Ferată din Moldova ca să devină eficientă
Virgil Mărgineanu

Cronograf 2021: Filme proiectate gratuit în Capitală - detalii

5
Proiectul Seri de Cronograf revine la Chișinău. Detalii am aflat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal de la președintele Festivalului și Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgiliu Mărgineanu.
Cronograf 2021: Filme proiectate gratuit în Capitală - detalii

În luna iulie, în Capitală, urmează a fi proiectate o selecție de documentare, difuzate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF.

Potrivit directorului Festivalului CRONOGRAF, Virgil Mărgineanu, în program vor mai fi difuzate noile premiere de filme documentare, semnate de cineaștii din Republica Moldova.

"Filmele vor fi proiectate atât în cinematografe, cât și în spațiile deschise precum: pietonala Eugen Doga, parcul Alunelul și parcul Valea Trandafirilor. Deocamdată, nu cunoaștem dacă vom ajunge și în alte localități din țară, dar ne propunem acest lucru", a declarat președintele Festivalului.

De menționat că în 2020, Festivalul CRONOGRAF nu s-a desfășurat din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19.

Evenimentul este organizat începând cu anul 2001 și este un proiect unic pentru Republica Moldova, lansat pentru antrenarea, implicarea şi diseminarea culturii în societate şi pentru suplinirea lipsei cinematografelor din localitățile Republicii Moldova.

Intrarea la proiecții este liberă pentru toți doritorii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Festivalul Cronograf, filme
Tematic
A murit un mare actor din Rusia, cunoscut pentru roluri în filme sovietice de referință


Загрузка...
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

24
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...