Valentin Friptu

Cupluri afectate de infertilitate: Care sunt cauzele

91
(reînnoit 20:16 04.06.2021)
Sterilitatea nu este doar o problemă a femeilor: 50 la sută din cazurile de infertilitate în cuplu sunt din cauza bărbaților. Despre acest lucru a declarat doctorul habilitat în medicină și profesorul universitar Valentin Friptu.
Cupluri afectate de infertilitate: Care sunt cauzele

Tot mai multe cupluri întâmpină dificultăți la conceperea unui copil. Modul necorespunzător de viață, stresul, bolile cu transmitere sexuală – sunt printre principalii factori care influențează acest proces.

Deși, în societatea noastră adesea se crede că problema conceperii se regăsește adesea în rândul femeilor, specialiștii susțin că în multe cazuri anume din cauza problemelor de sănătate pe care le are bărbatul, cuplul nu poate avea copii.

"Aici depinde de mai mulți factori: dacă femeia are peste 40 de ani atunci problema poate fi mai mult la ea, în alte cazuri este 50 la 50. Infertilitatea masculină predomină în aceeași măsură precum cea feminină", a precizat Valentin Friptu.

Potrivit specialistului, adesea cuplurile se adresează prea târziu după ajutorul specialistului. Odată ce o familie își propune să conceapă un copil, aceasta trebuie să treacă diverse investigații medicale pentru a se asigura că totul este în regulă.

Valentin Friptu a mai remarcat că în ultima perioadă tot mai multe cupluri întâmpină probleme de fertilitate. Pe an ce trece, în țara noastră se atestă o evoluție negativă în acest sens.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
bărbați, reproducere, femei, infertilitate
Tematic
Un nou lot de vaccin anti COVID-19, ajuns în țară: Ce tip și unde va fi repartizat
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura

76
(reînnoit 12:24 13.06.2021)
La mijlocul lunii iunie, în parcul Alunelul din Capitală va fi organizat un târg cu produse autohtone. Zeci de producători din mai multe raioane vor veni să-și vândă și să-și promoveze marfa.
Produse crescute în Moldova: Un nou târg în Capitală

În data de 19 și 20 iunie, chișinăuienii își vor putea umple pungile cu bunătăți cumpărate direct de la producători. Fructe, miere, dulciuri, vinuri, cașcavaluri, ceaiuri, migdale și multe alte produse delicioase îi așteaptă pe vizitatori.

Potrivit organizatoarei evenimentului Diana Crudu, târgul este mult așteptat atât de producătorii locali, cât și de moldovenii care s-au obișnuit deja cu asemenea evenimente.

"În mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. Înainte să apreciem produsele ucrainenilor, românilor și ale altora, trebuie să apreciem produsele noastre", a precizat interlocutoarea.

Târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Amintim că prima ediție a târgului s-a desfășurat în data de 5 și 6 iunie curent și a fost vizitat de sute de consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
produse autohtone, târg
Tematic
Târg de miere în centrul Capitalei – detalii


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

35
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert