Maria Dimineț

Dragostea maternă exagerată: Cum poate afecta viața copiilor?

553
(reînnoit 19:08 03.06.2021)
Astăzi sunt în vogă mai multe modele de parenting după care se conduc părinții în creșterea picilor săi. Care ar fi cea mai potrivită metodă de educație și cu ce recomandări vin specialiștii?
Dragostea maternă exagerată: Cum poate afecta viața copiilor?

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", jurnalista Maria Dimineț a vorbit despre metodele de educație a copiilor, oferind exemple din propria experiență și câteva recomandări pe care le-a însușit din literatura de specialitate.

Prima întrebare adresată de moderatoarea emisiunii, Silvia Zavadovschi, a sunat în felul următor: Care este cea mai potrivită formă de educație a copiilor, astfel ca aceștia să ajungă la maturitate persoane responsabile și încrezătoare?

- Cea mai bună formă de educație a copiilor este să te educi pe tine. Asta afirmă mai mulți psihologi, și eu rezonez cu această idee. Copilul însușește comportamentul părinților, mai devreme sau mai târziu îl va aplica sau, în orice caz, nu va derapa cu mult de la acest comportament. De aceea, consider că deși sunt interesante cărțile despre parenting sunt inutile, nu vor oferi soluții aplicabile, care să dea rezultate. Asta înseamnă că părinții, decât să citească parenting, mai bine ar depune efort ca să se reeduce, să-și schimbe modul de gândire, atitudinea față de viață, să scape de traumele trecutului, care le influențează acțiunile în prezent și pe care în mare parte toți le avem.

Un copil care este iubit si respectat, va iubi și îi va respecta pe cei din jur. Un copil care își vede părintele muncind, va munci și el când va deveni adult. Și invers, un copil abuzat, la maturitate va abuza sau va permite să fie abuzat. Sau un copil care a crescut cu niște părinți iresponsabili sau cu vicii, la maturitate vor adopta acest comportament. Evident, sunt și excepții, dar studiile făcute de psihologi, dar si propria mea experiență de viață mi-a confirmat acest fenomen.

Respectiv, pentru ca un copil să crească afectuos, trebuie iubit, înțeles, protejat. Un copil care știe să iubească va oferi afecțiune celor din jur, va face totul cu dăruire, va fi solidar cu cei mai slabi și va fi iubit, la rândul său. Pentru că atunci când porți în suflet iubire, atragi iubire în viața ta.

- Multe cupluri se plâng că după apariția copiilor a dispărut afecțiunea dintre ei. Cum crezi, din ce cauză se întâmplă asta și ce sfaturi le-ai putea oferi?

- Aici avem de a face cu o percepere eronată despre dragoste și relația dintre bărbat și femeie. Daca după apariția copiilor simțim că nu mai avem afecțiune față de partener, înseamnă ca aceasta nu a existat. Asta vorbește despre faptul că am ales partenerul nu în funcție de ce simțim cu adevărat pentru el, nu pentru calitățile lui personale, dar pentru că are posibilități sa ne satisfacă anumite necesități.

Atunci când se naște un copil, în acest cupluri, unul dintre parteneri se refugiază în relația cu copilul și, de obicei, aceasta este mama. Evident, când se naște un copil, femeia îi oferă mult timp copilului, pentru că în primele săptămâni și luni de viață acesta revendică multa atenție și grijă. Să nu uităm că după naștere multe femei au depresie postnatală. Or aceasta o consuma emoțional, o obosește fizic și spiritual. Ea se îndepărtează emoțional de soț, ceea ce este firesc în aceste circumstanțe.

Când într-o relație există afecțiune și nu interese, soțul înțelege starea soției și o susține, indiferent de programul de lucru, de domeniul de activitate. Se va implica în procesul de îngrijire și creștere a bebelușului, o va trata pe soție cu grijă și afecțiune, o va încuraja pe soție să se odihnească, să doarmă , iar el va supraveghea bebelușul.

- În librării găsim diferite cărți la acest subiect, unele mai bune, altele mai puțin bune, ce cărți ai recomanda părinților care se află la început de cale?

- Mie îmi place cum abordează acest subiect psihologii ruși Mihail Labkovski, Andrei Kurpatov și Anatolii Nekrasov.

Nekrasov are chiar o carte dedicată exclusiv acestui subiect, se numește ”Dragostea de mamă”, o carte pe care, consider trebuie să o citească toate femeile. Autorul vorbește în această carte despre o extremă a situației pe care am descris-o eu mai sus, extremă destul de răspândită și cu consecințe grave. Spuneam despre faptul că maternitatea le consumă fizic și psihologic pe femei, fapt care le determină să se detașeze emoțional de parteneri. Aceasta este un  proces firesc, pe care femeia îl depășește în scurt timp, dacă beneficiază de suportul partenerului.

Nekrasov vorbește despre fenomenul larg răspândit când femeia rămâne detașată emoțional de soț pentru tot restul vieții și își dedică viața copilului, îi oferă toată afecțiunea și dragostea. Nekrasov nu vorbește despre cauzele acestui comportament, cauze evident lesne de înțeles, dar despre consecințe negative asupra relației dintre soție și soț și consecințele negative asupra vieții copilului. Nekrasov spune că maternitatea este una dintre etapele feminității unei femei și nu trebuie să devină scopul unei femei. Că scopul unei femei este să se descopere ca femeie, să se dezvolte ca femeie, să-și iubească soțul și să fie iubită de el.

Adică, scopul este să fie o femeie fericită alături de bărbatul iubit. Nașterea copiilor sănătoși și calitatea vieții lor, dar și alegerile pe care le vor face la maturitate, depinde exclusiv de atmosfera din relația părinților lor.

În opinia lui Nekrasov, femeile care le oferă copiilor toată afecțiunea și le dedică viața comit un incest psihologic în raport cu copiii. Femeia compensează lipsa dragostei față de partener, cu dragostea față de copii. Iar dragostea exagerată față de copii limitează libertatea, nu le permit să se manifeste, ei se cred centrul universului, deoarece ața mama îi tratează și așteaptă ca toată lumea să le satisfacă necesitățile, fără ca ei să ofere ceva în schimb.

Ca urmare ei, în opinia lui Necrasov devin maturi infantili, care nu-și pot găsi un partener de viață potrivit, nu-și pot întemeia familii sănătoase, nu se pot afirma în viață, în unele cazuri, ajungând să consume droguri și alcool. Mai mult decât atât, atunci când femeia oferă toată dragostea copiilor, nu-și permite să-și manifeste dragostea față de soț, aceasta afectează viața lor intimă, iar din această cauză în organismul femeii se produc anumite procese fiziologice care contribuie la dezvoltarea bolilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

553
Tagurile:
psiholog, copii, părinți, parenting, educație
Tematic
Un fenomen social tot mai răspândit: Copii "orfani" cu părinți în viață
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

39
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Vladimir Chiriță

Petrece vacanța altfel: Unde se pot odihni copiii din Moldova

74
(reînnoit 15:10 13.06.2021)
Vacanța de vară trebuie să fie una distractivă, interesantă, dar și interactivă. În acest sens, părinții și copiii pot alege dintr-o gamă largă de activități care le vor asigura o odihnă de neuitat - relaxantă, dar și utilă.
Activități sportive și educative pentru copii în vacanța de vară

În acest sens, părinții își pot înscrie copiii la școlile sportive care vor activa până în luna iulie. Pe timp de vară, sunt planificate mai multe activități sportive pentru copii, inclusiv competiții și turnee.

"Planificăm un turneu republican la fotbal în luna iunie, competiții de taekwondo și un turneu republican la tenis de câmp. Avem multe planuri pentru această perioadă", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Școlii Sportive ”Valentin Sîtnic” din comuna Stăuceni, Vladimir Chiriță.

În același timp, Vladimir Chiriță îndeamnă părinții să participe alături de copiii lor la diverse activități fizice și să dedice sportului cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Mariana Harjevschi
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mariana Harjevschi

Și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat o nouă ediție a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. În cele 27 de filiale vor fi organizate diverse activități pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și pentru părinții acestora.

"În acest an, ne propunem să prezentăm un concept de învățare, lectură și explorare a orașului Chișinău. Organizăm acest eveniment pentru a îndemna cât mai mulți copii să pășească pragul bibliotecilor, dar și să nu piardă legătura cu școala. Bibliotecarii vor vorbi despre istoria, arhitectura orașului, vor prezenta colecții de carte și albume. De asemenea, vor fi teste interactive și în mediul online pentru a răspunde la întrebări și a afla curiozități despre Capitală", a relatat pentru Sputnik Moldova directoarea instituției Mariana Harjevschi.

Cea de-a treia ediție a evenimentului din acest an va avea loc în perioada 7 iunie-31 iulie, iar activitățile sunt gratuite pentru toți doritorii.

De asemenea, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Activitățile din cadrul acestui program sunt destinate tinerilor liceeni.

De menționat că în municipiul Chișinău, în perioada estivală, vor activa și taberele de odihnă pentru copii. Acestea vor fi cu sejur de zi și vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
tabără, vacanță
Tematic
Vacanța peste hotare: Reguli la trecerea frontierei cu copiii minori


Загрузка...

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia