Fadei Nagacevschi

Până când se amână construcția noii pușcării lângă Chișinău

94
(reînnoit 19:36 02.06.2021)
Construcția noului penitenciar lângă Chișinău ar putea să nu fie realizat nici în 2021. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că selectarea companiei care va construi o nouă pușcărie se va face după instalarea unui nou Guvern.
Construcția unei noi pușcării, lângă Chișinău, se amână după formarea noului Guvern

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că desfășurarea concursului internațional pentru contractarea companiei ce va construi noul penitenciar din Chișinău ar putea avea loc după instaurarea noului Guvern. El a declarat că managerul care s-a ocupat de acest proiect și de organizarea licitației și-a dat demisia, iar licitația a fost anulată. Un ministru demisionar are competențe limitate de a selecta un nou manager, mai spune Nagacevschi.

„Proiectul acesta așteaptă un nou Guvern. A fost un manager care și-a dat demisia la începutul anului 2021, iar până a demisiona, licitația a fost anulată. Trebuie să vină un nou ministru pentru a demara un concurs de selectare a acelui manager. Eu am competențe limitate la numirea persoanelor de aceea este nevoie de un guvern în funcție”, a menționat ministrul.

El a mai declarat că statul va iniția din nou procesul de licitație pentru selectarea companiei care va construi noul penitenciar de lângă Chișinău, iar bani pentru acest proiect sunt.

Programat inițial să fie construit până în anul 2018, noul penitenciar de lângă Bubuieci, care va fi unic în Moldova în ceea ce ține de infrastructură și proiect, nu va fi dat în folosință, cel mai probabil, nici în 2021. Sistemul penitenciar din Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Bubuieci, pușcărie, penitenciarul 13
Tematic
Rușii transmit moldovenilor dosarul temutului grup criminal Borman – Video
Deputații au mers în vizită la Valerian Mânzat: Iată ce face Liubcik după gratii
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

28
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

43
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat