Sergiu Manea

Premieră: Moldova, la o expoziție mondială de turism la Madrid

103
(reînnoit 22:03 02.06.2021)
Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova a prezentat potențialul industriei turismului din țara noastră în Madrid, la cea mai importantă competiție mondială - Expoziția Internațională FITUR.
Premieră: Republica Moldova, participanta unei expoziții mondiale de turism la Madrid

Recent, Republica Moldova a participat pentru prima dată la Expoziția Internațională FITUR 2021 la IFEMA Madrid, ajunsă la cea de-a 41-a ediție.

Pe parcursul întregului eveniment, standul reprezentanților Republicii Moldova, amenajat de Asociația Patronală a Industriei Turismului, cu susținerea diasporei, a beneficiat de un interes deosebit din partea vizitatorilor și specialiștii responsabili de promovarea unor noi destinații pentru companiile turistice internaționale.

"Deși au participat peste 160 de țări ale lumii la această deosebită expoziție, standul nostru s-a bucurat de o atenție sporită din partea tuturor. Am prezentat întreg potențialul turistic al Republicii Moldova, am atras atenția la traseele inedite care nu există nicăieri în lume - cinci obiective turisitce de talie internațională. Aici ne referim la cea mai mare colecție de vinuri de circa 2 milioane butelii de vin de la Mileștii Mici, cea mare colecție de potcoave și harta modelată din monede de la Muzeul lui Petru Costin, cea mai mare producție de vin spumant ce se află la adâncimea de circa 100 metri și cel mai lung traseu turistic în beciurile de la Cricova, dar și multe alte locuri și lucruri inedite pe care le are doar țara noastră", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Moldova președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului, Sergiu Manea.

Potrivit interlocutorului, prima participare a repezentanților domeniului turismului la FITUR a fost un adevărat succes, iar rezultatele obținute vor constitui o premisă pentru continuarea promovării potențialului turistic al Republicii Moldova și la alte evenimente importante din turismul mondial.

Sergiu Manea a mai precizat că țara noastră are un potențial de dezvoltare turstic enorm, însă acesta nu este valorificat la justa valoare. Doar 10 la sută din posibilitățile țării sunt promovate în prezent, susține specialistul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
expoziție, Moldova, turism
Tematic
Turism pe timp de pandemie - Pierderi de milioane și faliment
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

23
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

73
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...

În ajunul olimpiadei: Conferința arcașilor Dan Olaru și Alexandra Mârca