Dorin Cimil

Câte secții de vot am putea avea în străinătate la alegerile parlamentare: Ce spune CEC

133
(reînnoit 11:37 07.06.2021)
Președintele Comisiei electorale Centrale, Dorin Cimil spune că în timpul apropiat autoritatea electorală va anunța câte secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru alegerile parlamentare anticipate.
Câte secții de vot din străinătate am putea avea la alegerile parlamentare-Ce spune CEC

Președintele CEC spune că subiectul cu privire la numărul de secții de votare peste hotare va fi discutat săptămâna aceasta în cadrul unui grup de lucru, iar cifra de 192 de secții a fost enunțată de Ministerul de Externe. Cimil consideră că această cifră este una preliminară și totul va depinde de modul în care Guvernul va soluționa problema finanțării secțiilor de votare constituite în afara țării. Totodată, președintele CEC mai spune că la deschiderea secțiilor de vot în străinătate vor fi luați în calcul mai mulți factori, inclusiv înregistrarea prealabilă a cetățenilor.

„Nu putem să ne gândim la un număr foarte mare de secții de votare peste hotare care nu pot fi motivate. Legea ne spune că trebuie să ținem cont de câțiva factori: înregistrarea prealabilă, numărul de alegători care au votat la ultimul scrutin național, numărul de persoane care locuiesc în acea țară conform registrelor autorităților. Deci, toți acești factori vor fi luați în calcul și la aceste alegeri parlamentare. Negociem cu Guvernul să ne ofere o bugetare pentru secțiile de vot peste hotare, nu am avut un deviz preliminar pentru că guvernul este în demisie, iar Parlamentul nu activează. Cifra de 192 de secții de votare peste hotare este o cifră enunțată de Ministerul de Externe urmare a propunerilor ambasadorilor. Ei au făcut o evaluare sumară, câte secții de vot ar putea fi deschise într-un stat sau altul, și au venit cu o listă de propuneri doar la nivel de discuții”, a subliniat Dorin Cimil.

El mai spune că săptămâna aceasta la CEC se va discuta în cadrul unui grup de lucru subiectul secțiilor de vot din afara țării. Totodată, oficialul consideră că înregistrarea prealabilă care a avut loc, unde 100 de mii de cetățeni au utilizat această platformă, ar putea obliga CEC-ul să reducă secțiile de votare în unele state unde cetățenii nu au manifestat dorință de a participa la alegeri. Deocamdată, spune Cimil, această înregistrare prealabilă are caracter informativ pentru CEC.

„Cât privește devizul de cheltuieli, trebuie să vă spun că din cele 125 de milioane de lei solicitați de CEC, 13 milioane de lei le va oferi Ministerul Sănătății pentru procurarea materialelor anti-Covid - măști, dezinfectanți. Rămân cele 70 de milioane acordate de Guvern, iar în cazul în care vom avea toți banii necesari, am putea finanța 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate, inclusiv asigurarea plăților indemnizațiilor pentru funcționarii electorali”, a precizat Dorin Cimil.

Numărul cetățenilor moldoveni stabiliți temporar sau permanent peste hotare nu a fost identificat niciodată și a variat în permanență. Datele Inspectoratului General al Poliției de Frontieră arată că la începutul anului 2020 numărul cetățenilor moldoveni plecați din țară pentru o perioadă mai mare de 3 luni constituia 555,7 mii de persoane. Pentru alegerile prezidențiale din 2020, Comisia Electorală Centrală a deschis 139 de secții de votare, în 36 de țări, iar la vot au participat peste 260 de mii de cetățeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
buletine de vot, secții de votare în străinătate, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (64)
Tematic
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
Ce riscă partidele finanțate de moldovenii din afara țării
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

23
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

73
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...

În ajunul olimpiadei: Conferința arcașilor Dan Olaru și Alexandra Mârca