Микрофон в студии радио Sputnik

Medic, despre efectele țigărilor: Oamenii plătesc ca să-și distrugă sănătatea

74
(reînnoit 19:08 31.05.2021)
De Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, medicul generalist Iurie Cușnir a vorbit despre dauna fumatului asupra sănătății și motivele pentru care oamenii cad în capcana acestui drog.
Medic, despre efectele țigărilor: Oamenii plătesc ca să-și distrugă sănătatea

Nu este un secret pentru nimeni faptul că fumatul dăunează sănătății. Despre efectele nocive ale tutunului avertizează și inscripțiile pe pachetele de țigări, însă cu toate acestea oamenii continuă să fumeze. Mai mult, acest obicei devine tot mai popular în rândul tinerei generații.

"Copiii îi imită pe adulți. Ei consideră că fumatul îi face mai maturi, le dă autoritate. De multe ori ne mințim pe noi înșine  – fumăm ca să scăpăm de stres, de greutăți, ne relaxează, dispar pe o clipă toate grijile. Și producătorii sunt interesați să ne manipuleze – pun multe substanțe otrăvitoare, substanțe aromatice care să ne atragă și să provoace dependența. Puțini sunt cei care renunță la fumat odată ce au început să fumeze țigări. Cel mai trist este faptul că tinerii cad în această capcană", a relatat Iurie Cușnir.

Potrivit medicului, mulți dintre cei care fumează nu conștientizează riscul la care se expun sau mai bine zis nici nu doresc să înțeleagă cât de nociv este tutunul pentru sănătate. Cu trecerea anilor însă, problemele de sănătate din cauza fumatului își vor spune cuvântul.

"La început omul o ia ca pe o joacă. Ulterior, încep o serie de probleme. Peste 75 procente din oamenii care fac infarct sunt fumători, 95 la sută din cei care suferă de cancerul aparatului respirator sunt fumători. Tutunul afectează aparatul reproductiv, apoi ne mirăm de ce se nasc copii cu handicap. Cel mai grav este că oamenii plătesc ca să-și dăuneze sănătății", a conchis Cușnir.

De menționat că în Republica Moldova aproximativ 25 la sută din populație sunt fumători, iar vârsta medie când începe să fumeze moldovenii este de 18 ani. Anual, 5 mii de cetățeni mor din cauza acestui obicei nociv.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
sănătate, fumat, medic
Tematic
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

228
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

228
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...
Ala Andon

Uimitor: Ce pot dezvălui cifrele despre tine

139
(reînnoit 15:40 20.06.2021)
Determinarea caracteristicilor definitorii ale unei persoane în funcție de ziua, luna și anul nașterii reprezintă o practică în numerologie. Chiar și destinul omului sau potențialul financiar poate fi calculat în concordanță cu aceste date.
Numerologie: Ce spune despre tine luna în care te-ai născut

În cadrul emisiunilor realizate în studioul Sputnik Moldova, numerologul și psihologul Ala Andon a explicat că fiecare persoană, făcând un calcul simplu, poate afla lucruri uimitoare despre personalitatea lui.

Ala Andon susține că luna în care te-ai născut determină multe alegeri în viață, de la carieră, până la atitudinea și comportamentul în legătură cu anumite lucruri. De exemplu, oamenii născuți în luna ianuarie sunt, în general, persoane mai independente, născute să devină lideri.

"Numărul care-i caracterizează este unul. Aceste persoane sunt apreciate pentru creativitatea lor și sunt buni mediatori ai conflictelor din familie", a spus numerologul.

Potrivit interlocutoarei, cei născuți în luna februarie pun mare accent pe relații, iar o relație de cuplu fericită este tot ceea ce contează pentru ei. Cei care s-au născut în luna martie, se consideră personalități atractive, sincere și sensibile.

"Luna aprilie spune despre tine că ești o persoană creativă, inteligentă, iar succesul te urmărește peste tot", susține Ala Andon.

Persoanele născute în luna mai sunt născute sub semnul energetic al numărului 5. Acestea sunt caracterizate drept persoane talentate, carismatice și iubitoare de artă. Energia numărului 6 influențează viața celor născuți în luna iunie. Persoanele sunt atașate de familie, romantice și sensibile. Pentru cei născuți în luna iulie este important să mențină relații fructuoase cu cei din jur, sunt sinceri și empatici.

Cei din luna august sunt influențați de energia lui 8. Aceștia se caracterizează drept personalități puternice, care impun aprecierea și respectul celor din jur. Numărul 9 oferă energia persoanelor născute în luna septembrie. Acestea se deosebesc prin inteligența de care dau dovadă, punctualitate și carismă. Cei născuți în luna octombrie emană o energie foarte puternică, iar norocul este mereu de partea acestor oameni. Luna noiembrie este caracteristică persoanelor curajoase, capabile să gestioneze problemele de orice ordin. Persoanele născute în luna decembrie sunt generoase și loiale, deosebit de ambițioase, fiind apreciate de cei din jur.

Cifrele, despre potențialul tău financiar

Nu în ultimul rând, numerologia poate descrie capacitatea de a obține resurse financiare, care reprezintă în primul rând o necesitate în zilele noastre.  Astfel, persoanele născute în data de 3,4,7,8,13,15 sau 19 au capacitatea de a câștiga mai mulți bani și un potențial mai sporit de a face față greutăților financiare.

"De asemenea, persoanele născute în lunile octombrie, august, noiembrie, martie și aprilie sunt mai norocoși în privința banilor. Desigur că peste tot trebuie depus un efort, însă aceste luni tot joacă un rol", a precizat Ala Andon.

Potrivit numerologului, și anul în care s-a născut persoana poate fi un indiciu în acest sens. Astfel, dacă adunați toate cele patru numere veți obține o cifră care va descrie potențialul de a câștiga cât mai mulți bani.

 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
psiholog, numerologie


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Poloniei și mareșalii