Olga Cara

Pericolele sezonului cald: Căpușele și alergiile de sezon

177
(reînnoit 19:59 30.05.2021)
Sezonul cald nu vine numai cu temperaturi ridicate, soare și zile senine. În această perioadă, oamenii pot avea parte și de surprize mai puțin plăcute, cum ar fi căpușele sau alergiile de sezon.
Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

Timpul frumos aduce în vizor și o problemă de sezon - pericolul căpușelor. Începând cu luna martie și până în luna iunie, riscul de infectare în urma înțepăturii unei căpușe este mult mai ridicat, întrucât anume în această perioadă căpușele sunt cele mai active.

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă, deoarece prin intermediul ei pot fi transmise numeroase boli. De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, din acest motiv omul nici nu conștientizează faptul că pe corpul său este un oaspete nedorit.

"Aceasta nu este o simplă mușcătură, deoarece peste ceva timp pot apărea diverse consecințe. Căpușa este vectorul de transmitere a infecției Borelioza. Dacă căpușa se află timp de 24-48 ore pe corp, iar după observați o roșeață în apropiere de locul mușcăturii, poate fi un semn că căpușa a fost infectată", a precizat pentru Sputnik Moldova medicul epidemiolog din cadrul Institutului Oncologic din Moldova Olga Cara.

Pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci lungi și pantaloni. Olga Cara recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la specialist, deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințele pot fi grave.

Pe lângă pericolul căpușelor, oamenii mai pot suferi în perioada caldă de așa-numitele alergii de sezon. Potrivit medicului generalist Iurie Cușnir, în ultima perioadă morbiditatea maladiilor alergice sezoniere este în creștere din cauza poluării mediului înconjurător.

Cele mai multe cazuri de alergie sezonieră sunt înregistrate în perioada aprilie-mai, atunci când înfloresc plopii, arțarii, mesteacănul, pinul ș.a. Destul de problematice din punct de vedere al sănătății sunt și lunile iunie-august și octombrie.

"Alergiile afectează în mare parte persoanele cu predispunere la alergii. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent acestea se manifestă prin strănut, rinoree, obstrucție nazală, prurit nazal, lacrimare ș.a.", a subliniat specialistul.

Iurie Cușnir a menționat că există diverse metode de tratament, însă înainte de a lua o decizie în acest sens este important de consultat medicul specialist alergolog, care va prescrie tratamentul potrivit, pentru a evita complicațiile ulterioare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
sezon estival, alergii, căpușe
Tematic
Primăvara se sfârșește cu ploi: Prognoza meteo pentru 7 zile
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

28
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni