Ion Chicu

Bătălia între petroliști și stat: Ce spune fostul premier Ion Chicu

202
Fostul premier Ion Chicu așteaptă să vadă cu ce se va încheia investigația efectuată de Consiliul Concurenței în raport cu importatorii produselor petroliere. El consideră că statul va trebui să acționeze prudent, pentru a nu dăuna procesului investițional din țară.
Bătălia între petroliști și stat-Ce spune Ion Chicu

Termenul de prezentare a raportului Consiliului Concurenței privind eventualele înțelegeri de cartel între companiile petroliere la stabilirea prețurilor a expirat pe 25 mai, iar importatorii au solicitat încă 30 de zile pentru a-și prezenta poziția vizavi de investigația oficială.

După ce autoritățile vor decide, amenzile pentru petroliști ar putea fi cele mai mari aplicate vreodată de către stat unor companii, de peste 300 de milioane de lei, iar petroliștii cu siguranță vor ataca în instanță deciziile autorităților competente.

Fostul premier Ion Chicu spune că statul va trebui să demonstreze corectitudine în raport cu aceste companii, pentru că amenzile sunt foarte mari, iar orice penalizare trebuie să fie bine argumentată. Ion Chicu mai spune că modul în care autoritățile vor soluționa această dispută, va fi și un semnal dat investitorilor.

„Amenzile pentru asemenea gen de încălcări sunt foarte mari și ele sunt justificate, deoarece consecințele sunt grave. Totodată, orice amendă sau sancțiune împotriva unor agenți economici trebuie să fie foarte bine argumentată, pentru că, dacă penalizezi un agent economic doar din cauza valului politic sau presiunii societății și nu ai un temei, atunci lucrurile se pot complica. Dacă o asemenea amendă este aplicată neîntemeiat, riști să ai un proces în instanță, iar costurile pentru stat sunt mai mari decât valoarea amenzii. De aceea statul trebuie să fie prudent cu agenții economici, pentru că transmitem un semnal și pentru investitori”, a menționat Ion Chicu.

Fostul premier este de părere că instituțiile care se află sub control parlamentar, cum este și Consiliul Concurenței, ar trebui să fie conduse de reprezentanții opoziției.

„Guvernarea preia Executivul și agențiile subordonate, iar opoziția preia conducerea acestor instituții care se află sub control parlamentar”, a subliniat Ion Chicu.

Mai multe companii fac jocurile pe piața petrolieră și sunt mai mult partenere, decât concurente, se spune în raportul preliminar al Consiliului Concurenţei privind situația de pe piaţa petrolieră. De la începutul anului, prețurile la produsele petroliere în Moldova au crescut considerabil. Experții declară că în perioada următoare prețurile la carburanți ar putea să crească din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
pretul la carburanti, Produse petroliere, Consiliul Concurenței
Tematic
Cât vor mai crește prețurile la carburanți: Ce spun experții
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

13
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

64
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte