Valentin Crudu

Proiect inedit: Instruiri pentru cadre didactice și psihopedagogii din Capitală

51
(reînnoit 19:38 27.05.2021)
Sute de psihopedagogi și cadre didactice de sprijin beneficiază de formări în domeniul educației incluzive. Detalii despre aceste instruiri am aflat de la șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu.
Proiect inedit: Instruiri pentru cadre didactice și psihopedagogii din Capitală

În perioada 4 mai-26 iulie, aproximativ 480 de psihopedagogi și cadre didactice de sprijin participă la cursul specializat organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”.

Instruirile se desfășoară în format online și sunt prezentate de 10 formatori - specialiști în domeniul educației incluzive, care activează în cadrul serviciului de asistență psihopedagogică.

"Este necesar să dezvoltăm abilități de lucru individualizate adaptate la cerințele specifice a copilului cu nevoi speciale. Cadrele didactice și psihopedagogii au un rol decesiv în acordarea sprijinului pentru acești copii, de aceea participanții au misiunea de a dezvolta abilitățile de lucru cu acești copii și de a promova incluziunea socială și educațională", a declarat pentru Sputnik Moldova Valentin Crudu.

Potrivit interlocutorului, în cadrul cursului, participanții vor studia cinci module și vor analiza modalitățile de lucru individualizate, adaptate la cerințele specifice ale copiilor; rolul cadrului didactic și al psihopedagogului în crearea mediului incluziv, în acordarea sprijinului pentru alte cadre didactice, pentru părinți și alte aspecte ale educației bazate pe echitate.

Valentin Crudu a mai pecizat că la începutul anului 2021, 100 de centre de resurse au fost dotate în cadrul proiectului cu echipament specializat, dispozitive IT și materiale speciale de învățare necesare pentru incluziunea cu succes a copiilor, cum ar fi: tablete, laptopuri, imprimante/copiatoare/scanere, proiectoare, dispozitive pentru urmărirea atenției, roboți educativi, lupe digitale, înregistratoare de voce, seturi de formare a memoriei vizuale,

De menționat că aproximativ 10 mii de copii cucerințe educaționale speciale învață în școlile generale din Capitală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
profesori, Ministerul Educaței, cursuri
Tematic
Câți copii și profesori s-au îmbolnăvit de COVID în școli și grădinițe
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

51
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

260
(reînnoit 20:39 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Imagini din arhivă

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu