Ion Chicu

Un fost premier spune cu ce ar trebui se ocupe viitorul Guvern după alegeri

182
(reînnoit 21:01 26.05.2021)
Fostul premier Ion Chicu consideră că, după alegerile parlamentare, noul Guvern va trebui să se axeze pe câteva priorități fără de care nu va fi posibilă ieșirea Moldovei din impasul economic și social. Mai multe detalii în materialul ce urmează.
Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri

Ion Chicu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre unele priorități pentru viitorul Guvern.

El spune că imediat după parlamentare va trebui să actualizăm acele condiții pe care FMI le-a cerut Moldovei pentru semnarea memorandumului în valoare de peste 550 de milioane de dolari. Fostul premier nu exclude că FMI ar putea pune noi condiții, la cele care sunt, pentru a continua finanțarea țării noastre.

„Chiar dacă FMI vine, peste vară, cu alte condiții, Guvernul nou ar trebui să-i întrebe da ce s-a schimbat din condițiile anterioare. Putem să intuim că FMI va insista pe o revizuire a pachetului de legi care a fost adoptat de Parlament la finele anului 2020, inclusiv pe abrogarea legii privind vârsta de pensionare”, a menționat Ion Chicu.

Fostul șef al executivului mai spune că imediat după formarea noului Guvern, acesta va trebui să se axeze pe câteva priorități fară de care nu va fi posibilă rezolvarea unor probleme economice și sociale. Chicu a vorbit despre diminuarea poverii fiscale, investiții în drumuri, apeducturi și canalizare, reorganizarea administrativă și combaterea corupției.

„Viitorul Guvern ar trebui să revadă povara fiscală asupra economiei pentru că noi nu suntem competitivi și pierdem lupta pentru investiții. Diminuarea poverii fiscale, dar sporirea conformării fiscale, asta ar însemna că trebuie să plătim mai puțin, dar mai mulți. O altă prioritate ar fi că viitorul Guvern va trebui să investească masiv în infrastructură, să se îmrumute din exterior, poate să plaseze și eurobonduri pentru a investi în drumuri, apeduct, canalizare. Acestea nu sunt cheltuieli pierdute, dar sunt investiții care dau efecte în timp, atrag investitori privați, iar potențialul în acest domeniu ar fi de încă vreo 60 de miliarde de lei. O altă prioritate ar fi reforma administrativă, să decidem ce facem cu nivelul doi care consumă două miliarde de lei, acest nivel trebuie să rămână cu competențe limitate, să creăm cinci regiuni, competențele consiliului raional să treacă la primărie. Am economisi 1,5 miliarde de lei, iar aceste schimbări ar trebui să le facem până la alegerile locale, generale din 2023. Și un alt obiectiv pentru viitorul Guvern ar fi combaterea corupției”, a concluzionat Ion Chicu.

Potrivit Constituției, Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice, iar în exercitarea atribuţiilor, Guvernul se conduce de programul său de activitate, acceptat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
Memorandum cu FMI, programul de guvernare
Tematic
Cum planifică noul șef al CFM să scoată întreprinderea feroviară din impas
Chicu: Stoparea exportului de grâu a afectat imaginea Republicii Moldova
Ciurea: Pot oare socialiștii și comuniștii să preia puterea în Moldova?
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

137
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

56
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...

Măsuri sporite de securitate în ajunul summitului NATO la Bruxelles - Video