Ala Tocarciuc

Expert, despre un nou val de COVID-19: Când scăpăm de virus?

206
(reînnoit 13:09 26.05.2021)
Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus scade vizibil. Putem afirma că am scăpat de acest virus sau ne putem aștepta la cel de-al patrulea val de COVID-19? Iată ce spun experții.
Expert, despre un nou val de COVID – Când scăpăm de virus?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a precizat că infecția COVID-19 nu a dispărut, iar populația nu a scăpat deocamdată de acest virus nemilos. Numărul mic de infectări este cauzat de faptul că mulți oameni au trecut prin trista experiență a COVID-ului și au anticorpi. Pe de altă parte, și procesul de vaccinare are un cuvânt de spus. 

"Nu scăpăm de COVID încă. Odată ce a intrat în rândul populației, acest virus va exista. Trebuie să ne învățăm să trăim cu el și să respectăm în continuare măsurile de protecție", a remarcat Ala Tocarciuc.

Mai mult, expertul susține că virusul continuă să sufere mutații, iar odată cu relaxarea restricțiilor de circulație COVID-19 migrează împreună cu oamenii.

"Sunt trei variante ale mutației indiene recunoscute în Marea Britanie, care deja fac ravagii. Dacă să ne amintim de tulpina britanică care a apărut în septembrie, aceasta a ajuns la noi în trei luni de zile. Acum tulpina indiană este în 44 de țări, iar restricțiile de circulație se ridică și atunci viteza poate fi de o lună și jumătate ca să ajungă în Moldova", a subliniat interlocutoarea.

Ala Tocarciuc susține că unica soluție pentru a preveni infectarea cu COVID-19 este vaccinarea în masă. Doar prin imunizare oamenii vor fi protejați de forma severă a virsului, susține expertul. 

"Să iradicăm virusul totalmente nu avem instrumente, dar putem proteja oamenii prin instrumente specifice – vaccinarea. Dacă ne imunizăm, suntem protejați de forma gravă, dar nu și protejați de întâlnirea cu virusul", a conchis expertul.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 254 814. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 6 084 de oameni. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

206
Tagurile:
vaccin, COVID-19
Tematic
Câte doze și ce tipuri de vaccin au fost administrate în Republica Moldova
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

35
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate