Микрофон в студии радио Sputnik

Alergiile de primăvară: Cum pot fi prevenite și tratate

62
(reînnoit 20:21 24.05.2021)
Primăvara nu vine numai cu temperaturi ridicate, soare și zile mai calde, ci și cu neplăcutele alergii de sezon. Cum putem preveni sau cel puțin ameliora simptomele specifice alergiilor de primăvară, am aflat de la medicul generalist Iurie Cușnir.
Alergiile de primăvară: Cum pot fi prevenite și tratate

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul generalist Iurie Cușnir a explicat că alergia este reacția exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene).  În ultima perioadă, morbiditatea maladiilor alergice sezoniere este în creștere datoritp poluării mediului înconjurător.

"Alergia apare drept cauză a dereglării sistemului imun. Mediul ambiant poluat, alimentația nesănătoasă, modul de viață și stresul sunt printre principalii factori care declanșează aceste reacții", a precizat medicul.

Potrivit lui Iurie Cușnir, cele mai multe cazuri de alergie sezonieră sunt înregistrate în perioada aprilie-mai, atunci când are înfloresc plopii, arțarii, mesteacănul, pinul ș.a.  Destul de problematice din punct de vedere a sănătății sunt și lunile iunie-august și octombrie.

"Alergiile afectează în mare parte persoanele cu predispunere la alergii. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent acestea se manifestă prin strănut, rinoree, obstrucție nazală, prurit nazal, lacrimații ș.a. ", a subliniat specialistul.

Iurie Cușnir a menționat că există diverse metode de tratament, însă înainte de a lua o decizie în acest sens, este important de a consulta medicul specialist alergolog, care va prescrie tratamentul potrivit, pentru a evita complicațiile ulterioare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
alergologul, alergie, primăvara
Tematic
Important pentru cei alergici la ambrozie: Iată adresele focarelor din Chișinău
Alina Munteanu

ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

68
(reînnoit 13:28 18.06.2021)
Cine sunt cei care-și ascund averile și ce sancțiuni riscă pentru încălcarea prevederilor legale? Detalii am aflat de la șefa Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, Alina Munteanu.
ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Alina Munteanu a precizat că nu există o statistică care ar specifica instituțiile sau funcțiile în care se atestă cele mai multe încălcări cu privire la nedeclararea averii sau averile nejustificate.

Cert este faptul că au fost întregistrate cazuri când atât demnitarii de rang înalt, cât și funcționarii din primării au încălcat legea în acest sens.

"Nu avem o statistică care ar demonstra cine încalcă mai mult sau mai puțin. Persoane cu diferite funcții au arătat că interesul personal prevalează față de interesul public, iar dorința aprigă de îmbogățire și de a obține benficii necuvinite au facut să uite consecințele care pot surveni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alina Munteanu.

Potrivit specialistului, funcționarii publici care încalcă legea în acest sens riscă sancțiuni precum încetarea mandatului funcției de demnitare publică, interdicția de a ocupa anumite funcții timp de trei ani, confiscarea averii ș.a.

Autoritatea Națională de Integritate este o autoritate publică independentă fată de alte organizații publice, fată de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.

Autoritatea asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
ANI, Funcționar public, avere


Загрузка...
Victoria Bucătaru

Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM

152
(reînnoit 10:47 18.06.2021)
Noi oportunități pentru turismul moldovenesc! Încă o localitate din țara noastră ar putea deveni o atracție turistică deosebită pentru turiștii locali, dar și străini. Detalii aflați din materialul Sputnik.
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM

Asociația Obștească „Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova” și Primăria Comunei Budești au semnat un Memorandum de colaborare, având drept obiectiv transformarea satului Budești într-o destinație agro-turistică, prin dezvoltarea noii destinații turistice, îmbunătățirea infrastructurii și promovarea imaginii localității.

În acest scop a fost creat un Centru de Informare Turistică în incinta Muzeului din localitate, care va colabora cu operatorii de turism din țară și va avea contracte de deservire a turiștilor și excursioniștilor.

"Ne propunem susținerea dezvoltării prestatorilor de servici turistice prin dezvoltarea unei noi destinații turistice în Regiunea de Dezvoltare Centru, prin consolidarea parteneriatului APL-agenți economici, îmbunătățirea infrastructurii, lansarea noilor afaceri și promovarea imaginii localității. Valorificarea patrimoniului natural și cultural istoric al localităţii reprezintă un obiectiv de interes turistic și sperăm să ademenim cât mai mulți turiști", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul executiv ANTRIM Victoria Bucătaru.

De menționat că Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova a creat mai multe Centre de Informare Turistică ce promovează și alte destinații turistice precum cele din Rezervația Naturală "Prutul de Jos", Complexul "Orheiul Vechi", Transnistria și Găgăuzia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
turism
Tematic
Premieră: Moldova, la o expoziție mondială de turism la Madrid


Загрузка...
Serviciul Fiscal de Stat

Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta