Alexei Ceban

Certificatul de vaccinare anti-COVID din Moldova: VA FI sau NU recunoscut în alte state

388
Moldovenii vaccinați împotriva COVID-19 primesc un certificat de confirmare a imunizării. Ce avantaje ar putea oferi acest document? Va fi sau nu recunoscut peste hotare certificatul din Republica Moldova? Detalii am aflat de la medicul-epidemiolog Alexei Ceban.
Certificat de vaccinare anti-COVID din Moldova: Vor fi sau nu recunoscute în UE?

În cadrul emisiunii "Contrapunct", medicul-epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban a precizat că deocamdată nu sunt aplicate interdicții moldovenilor care dețin certificate de confirmare a vaccinării împotriva COVID-19, însă acestea ar putea fi impuse în scurt timp la frontiera unor state.

"Pe certificatul de vaccinare vor fi aplicate unele elemente de securitate pentru ca acesta să fie recunoscut la nivel internațional. În prezent se lucrează la un tip standart la care va trebui să ne aliniem și noi, să fim flexibili și să ajustăm toate nuanțele. Certificatul va trebui să dețină semnătura electronică a unui centru de vaccinare, deci semnăturile vor fi distribuite în instituții și doar așa vor fi recunoscute de UE. Sunt doar discuții și testări ale acestor certificate. În scurt timp acest lucru s-ar putea întâmpla", a precizat  Alexei Ceban.

Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea facilita călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei. Totuși, la nivel european nu s-a luat deocamdată o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat. Autoritățile din țara noastră urmăresc toate evenimentele și măsurile impuse în acest context la nivel internațional.

Recent, Parlamentul European și statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Documentul denumit "certificat verde digital" european trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19 sau are un test negativ recent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

388
Tagurile:
UE, COVID-19, vaccin, certificat
Tematic
Spania a prezentat primul certificat de vaccinare anti-COVID
Polina Turta

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

31
(reînnoit 19:12 14.06.2021)
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.

Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.

”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.

În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.

”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.

Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
sănătate, donatori, sânge
Tematic
Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ


Загрузка...
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

18
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

În data de 15 iunie, la ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene. Despre acest lucru a anunțat directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Elena Dabija.

Potrivit ei, după depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

"Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija.

Potrivit interlocutoarei, acum că au fost relaxate mai multe restricții cu privire la COVID-19, bibliotecile îi ademenesc pe cititori să revină în sălile instituțiilor și să participe la activitățile educative, pregătite de către bibliotecari.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Mihai Eminescu
Tematic
La Chișinău a apărut prima bibliotecă în aer liber - Foto


Загрузка...
Vladimir Putin

Reporterul NBS a dezvăluit ce a discutat cu Putin fără camere de filmat