Roman Chircă

Expert: Marea dilemă pe care o va avea Guvernul după alegeri

164
(reînnoit 20:20 24.05.2021)
Expertul economic Roman Chircă consideră că Guvernul care va fi format după parlamentare va avea o misiune dificilă, fie se va axa pe un program cu un grad mai mare de independență în politicile interne, fie va executa în totalitate recomandările FMI-lui.
Expert: După parlamentare noul Guvern al Moldovei va trebui să aleagă între...

Expertul Roman Chircă spune că viitorul Guvern va avea o dilemă între a promova o politică mai suverană în domeniul social și monetar, în raport cu marea finanță internațională sau de a executa în totalitate recomandările FMI.

Totodată, mai spune Chircă, Moldova se va confrunta în a doua jumătate a anului cu problema acoperirii deficitului bugetar care constituie, conform Legii Bugetului pentru anul în curs, 14 miliarde de lei.

Expertul este de părere că formarea unui Guvern, după alegeri, care nu ar avea nici o rezistență din exterior față de politicile care nu sunt în avantajul Moldovei, poate avea consecințe  pentru economia statului nostru. El spune că după parlamentare se va vedea care vor fi măsurile și acțiunile Guvernului de susținere a economiei, care va fi gradul de independență în ceea ce privește promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare față de recomandările FMI-lui, dar și implementarea unor măsuri noneconomice cum ar fi consolidarea statului de drept sau politicile anticorupție.

„Mulți lideri globali preferă să pună Moldova în standby, într-un regim în care nici să nu dezvolte, dar nici să nu moară de foame, iar staționarea într-o astfel de postură a economiei moldovenești va avea consecințe degradante. Soluția ar fi să găsim un consens, să ne bazăm pe forțele proprii interne. Formarea unui Guvern, după alegeri, care nu ar avea nici o rezistență față de cerințele din exterior, care, câteodată, nu sunt în avantajul Moldovei, poate avea consecințe pentru economia statului nostru”, a precizat Roman Chircă.

Potrivit experților economici, principalele surse de finanțare a deficitului bugetar pentru anul acesta sunt cele externe, dar și utilizarea surselor interne cum ar fi fonduri din vânzarea de titluri de stat emise, venituri din privatizarea proprietăților de stat sau recuperarea activelor de la băncile fraudate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
suveranitate economică, Moldova-FMI, programul de guvernare
Tematic
Și în 2021 mizăm pe împrumuturi: De la cine se împrumută Moldova
Pușcuța: Guvernul anunță lista activelor statului care vor fi scoase la vânzare
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

34
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni

80
(reînnoit 20:43 12.06.2021)
Recent, în Federația Rusă s-a desfășurat Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Peste 13 mii de persoane din 140 de țări ale lumii au participat la marele eveniment, printre care și reprezentanți din Republica Moldova.
Detalii din culise: Cum s-a desfășurat Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Ana Iurii, jurnalista de la Sputnik Moldova, spune că a rămas impresionată de organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Potrivit participantei, noua ediție a evenimentului s-a desfășurat în condiții de maximă securitate, iar fiecare persoană era obligată să respecte toate măsurile antiepidemice.

Pe parcursul desfășurării Forumului au fost organizate peste 340 de sesiuni în diverse domenii. Fiecare participant a putut să asiste la acele prezentări care i-au trezit interesul, având deosebita ocazie să cunoască personalități notorii din Rusia.

"Bunăoară, reprezentanții presei au avut oportunitatea de a urmări discursurile marilor specialiști în domeniul social-media, să interacționeze cu reprezentanți ai marilor holdingurilor media din Rusia etc. De asemenea, am participat la o conferință cu privire la perspectivele Uniunii Economice Eurasiatice, unde s-au trasat noi oportunități, noi programe pentru toate domeniile, inclusiv a fost vizată și țara noastră", a povestit jurnalista.

Iurie Nicov
© Sputnik / Miroslav Rotari
Iurie Nicov

Printre participanții moldoveni se numără și omul de afaceri Iurie Nicov. În cadrul Forumului, el a câștigat premiul "Proiectul Anului" și a reușit să încheie cinci contracte cu partenerii din Rusia, astfel că în viitorul apropiat, în diverse regiuni, vor fi construite cinci fabrici de uscare a fructelor și legumelor.

"Până în această toamnă, două fabrici deja vor putea funcționa, ulterior și celelalte trei. 20 procente în afacere finanțează partenerii mei, iar 80 procente - băncile rusești, cu 2 procente pe an. De asemenea, vom primi subvenții la export. Dacă ajungem la exportul de 50 procente, vom primi subvenții sută la sută. Este foarte avantajos", a povestit pentru Sputnik Moldova Iurie Nicov.

Potrivit lui, acest Forum i-a oferit mai multe oportunități și perspective pentru viitor. Omul de afaceri susține că, grație unor asemenea evenimente, agenții economici din țara noastră își pot extinde afacerile peste hotarele țării și pot să-și dezvolte businessul în diverse domenii.

Amintim că Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
afaceri, Rusia, Forum
Tematic
Irina Vlah participă la Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg
VIDEO: Ce a obținut Chișinăul după Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg


Загрузка...
Maratonul vaccinării

Maratonul „De la student la student”: Mii de oameni vaccinați