Boris Gâlcă

Chișinău sub Cod Portocaliu de COVID-19: Ce spun specialiștii

291
(reînnoit 16:26 23.05.2021)
Chișinăul a trecut de la Cod Roșu la cel Portocaliu de COVID-19. Decizia a fost luată de Comisia de Sănătate Publică. Ce spun specialiștii în sănătate publică despre situația epidemiologică din țară am aflat în cadrul emisiunii "Logica Puterii".
Chișinău sub Cod Portocaliu de COVID-19: Când vor fi relaxate restricțiile?

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis instituirea Codului Portocaliu de alertă COVID-19 pe teritoriul municipiului. Ultimele cifre arată că în Capitală se înregistrează 70 de cazuri la 100 de mii de populație, ceea ce permite atribuirea Codului Portocaliu. Precizarea a fost făcută de către șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă.

Asta nu înseamnă că toate restricțiile au fost anulate. În continuare se impune purtatul măștii în toate spațiile publice închise și deschise de pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv pe stradă și în transportul public.

"Cu certitudine nu este o relaxare, nu revenim deocamdată la viața dinaintea pandemiei, fără restricții. Portul de mască rămâne obligatoriu atât pentru cei care nu s-au vaccinat, dar și pentru cei care s-au vaccinat", a subliniat Gîlcă.

Șeful adjunct de la Direcția Sănătate Chișinău susține că pentru a scăpa definitiv de virus cea mai bună soluție este vaccinarea în masă a cetățenilor. În prezent, se desfășoară cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare, iar populația este îndemnată să se folosească de această oportunitate.

Astfel a fost declarat accesul liber în instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinarea împotriva coronavirusului, pentru toți locuitorii din municipiul Chișinău și din Republica Moldova, indiferent de viza de reședință.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
Chișinău, COVID-19, Cod Portocaliu
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1378)
Tematic
În Chișinău a fost instituit Cod Portocaliu de COVID-19 - detalii
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

30
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Aneta Ganenco

Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile

81
(reînnoit 21:22 11.06.2021)
Ploile și temperaturile scăzute din ultima perioadă afectează recolta agricultorilor. În acest an, pomușoarele crescute în Moldova vor întârzia cu cel puțin cu două-trei săptămâni.
Roada de pomușoare mai mică și târzie: Cum vor fi infleunțate prețurile

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, a declarat că cele mai afectate de condițiile meteorologice sunt căpșunele, zmeura, murele, agrișul, coacăza neagră și alba, dar și alte fructe de sezon.

"În acest an, toate fructele vor apărea cu întârziere din cauza ploilor și temperaturilor mai scăzute. Și roada este mai mică, din motiv că până în prezent se resimt efectele secetei de anul trecut. Vom avea mai puține pomușoare", a declarat Aneta Ganenco.

În pofida tuturor greutăților întâlnite de către agricultori, prețurile nu se vor schimba esențial, susține interlocutoarea.

"La formarea prețului participă și alte fenomene: criza economică, puterea de cumpărare este mai scăzută, dar și cheltuielile noastre sunt mai mari. Toate acestea în ansamblu vor forma un preț la vânzare”, a subliniat președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”.

În 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ  4,1 mii de hectare de plantații de pomușoare. În 2019, producția recoltată a fost de aproximativ 15,5 de mii de tone.

În anul 2018, exportul de pomușoare a crescut față de anul 2016 cu 36% și a constituit aproximativ 3000 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunele, zmeura, coacăza neagră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
prețuri, căpșune
Tematic
Recolta de grâu, extrem de mică: Mărturiile unui agricultor - Video


Загрузка...
Dunkineely, Irlanda

Libera circulație: Când ar putea fi ridicat regimul de vize cu Irlanda